Directie Organon en commissarissen AkzoNobel waarschuwde voor de slechte reputatie van Schering-Plough
ArrayDe directie van Organon in Oss heeft zich begin 2007 verzet tegen verkoop aan het Amerikaanse Schering-Plough, zo schrijft Henk Engelenburg van het FD. Henk analyseerde de verkoop van AkzoNobel aan Schering Plough. blijkt dat Organon meermaals heeft gewaarschuwd voor de slechte reputatie van Schering-Plough. De zekerheden over de toekomst waar ex-topman Hans Wijers van moederbedrijf AkzoNobel mee schermde blijken nooit te zijn verstrekt.
Volgens verschillende bronnen van het Financieel Dagblad is besloten om een aantrekkelijk financieel bod te laten prefereren boven het belang van de werknemers. Behalve de directie van Organon waren ook enkele leden van de raad van commissarissen van AkzoNobel, onder wie oud-topman Cees van Lede, tegen de verkoop aan de Amerikanen. In de besluitvorming tot verkoop heeft topman Hans Wijers van AkzoNobel de directie gepasseerd.
Organon heeft destijds meermalen gewaarschuwd voor de slechte reputatie van Schering-Plough en drong aan op zekerheden. Die zijn niet gegeven.
AkzoNobel heeft steeds gezegd dat het zekerheden had geregeld en dat er consensus bestond over de verkoop van het farmabedrijf in Oss en Intervet (diergeneesmiddelen) in Boxmeer. Behalve de directie van Organon waren ook enkele leden van de raad van commissarissen van AkzoNobel, onder wie oud-topman Cees van Lede, tegen de verkoop aan de Amerikanen. Volgens Topman Toon Wilderbeek was Schering-Plough een onbetrouwbare partij en zou overname grote risico’s voor de continuïteit met zich meebrengen. Geld heeft in de deal dus voorrang gekregen op belangen van mensen en werkgelegenheid