Onderwijs aan dove kinderen: verbetering door cochleaire implantaten?

Array

In 1989 is in Nottingham het Paediatric Cochlear Implant Programme gestart. Hierin worden medische, audiologische, oorheelkundige en orthopedagogische gegevens verzameld over de behandeling van doven met cochleaire implantaten. Een cochleair implantaat is een elektronische prothese die geluid omzet in elektrische pulsen die de gehoorzenuw stimuleren. Met een CI kunnen personen die geen of nog maar een beperkt restgehoor bezitten opnieuw klanken, geluiden en spraak waarnemen. Sue Archbold analyseerde de resultaten, die gedurende twee decennia zijn verkregen, van behandeling met cochleaire implantaten bij kinderen.

Ze gaat in op de beperkingen van oudsher in de mogelijkheden van het dovenonderwijs en plaatst tegen die achtergrond de opkomst van de verbeteringen in de technologie van de cochleaire implantaten. Ze presenteert onder meer korte- en langetermijnresultaten over de vooruitgang in taal- en spraakvaardigheid en schoolprestaties bij jonge kinderen met een cochleair implantaat.
Archbold onderzocht ook hoe ouders de behandeling van hun kind ervaren. Zij geven aan dat door het implantaat het zelfvertrouwen en de communicatieve vaardigheden van hun kind toenemen. Ouders onderstrepen dat centra zeer ervaren moeten zijn in de behandeling met cochleaire implantaten, en dat er regelmatig controles moeten zijn op een goede afstelling van het implantaat. Ouders zijn zeer tevreden over de behandeling van hun kind met een cochleair implantaat, maar maken zich ook zorgen hoe het met hun kind op de lange termijn zal gaan.
Biografie
Sue Archbold (1970) studeerde orthopedagogiek in Nottingham (Verenigd Koninkrijk). Ze verrichtte haar promotieonderzoek vanuit het Nottingham Cochlear Implant Centre in Nottingham. Het onderzoek is begeleid vanuit de afdeling KNO van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Donders Centre for Neuroscience. Archbold is bestuursvoorzitter van de Ear Foundation in Nottingham.

Datum: maandag 23 augustus 2010

Tijd: 13:30

Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Promovendus: mevrouw S.M. Archbold

Promotors: De heer prof. dr. C.W.R.J. Cremers, de heer prof. dr. G.M. O’Donoghue (Queen’s Medical Center NOTTINGHAM)

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen