Burgerinitiatief AED
ArrayBurgerinitiatief bepleit ruimere inzet automatische defibrillatoren
Handtekeningenactie voor wet en regelgeving voor de AED in Nederland
Er is anno 2010 nog altijd geen wet of regelgeving betreffende de AED. De enige uitzondering is dat de gezondheidsraad in 2002 heeft vastgesteld dat de automatische uitwendige defibrillator (AED), ook bij toepassing door leken, inmiddels zó veilig is dat defibrillatie beter kan worden geschrapt als voorbehouden handeling. Dat is inmiddels ook gebeurd door aanpassing van de wet BIG in 2003, waardoor AED’s ook werkelijk door leken bediend mogen worden.
Tot nu toe wordt de aanschaf van AED’s voornamelijk als een particuliere verantwoordelijkheid gezien. Gemeenten denken wisselend over het beschikbaar stellen van financien betreffende de aanschaf van AED’s. Niet ieder gemeentebestuur vindt dit een (kern)taak van de (lokale) overheid. Formeel is dat ook zo. Er zijn gemeenten die zich wel verantwoordelijk voelen en flink hebben geïnvesteerd. Aan deze willekeur moet een eind komen door eenduidig beleid te voeren.
Het is op zijn zachtst gezegd merkwaardig dat vrijwel elke gemeente in Nederland één of meer AED’s in haar bezit heeft. Deze veelal in gemeentelijk bezit zijnde AED apparatuur hangt doorgaans te verstoffen in stadskantoren, bibliotheken, scholen, zwembaden, sport- accommodaties en politieposten. De meeste overheidsinstellingen sluiten na kantoortijd waardoor een groot deel van de AED’s niet langer beschikbaar is. Gezien het feit dat deze apparatuur is aangeschaft met gemeenschapsgeld dient dit ook 24 uur per dag zeven dagen per week voor de bevolking beschikbaar te zijn. Als deze apparatuur in goede behuizingen worden ondergebracht en in een alarmeringssysteem wordt aangemeld kan dit vele levens redden.
Naast dit belangrijke onderwerp zijn er nog een aantal opmerkelijke zaken die aandacht verdienen. Zie en teken hiervoor op de website www.burgerinitiatief-aed.nl