Taakverdeling paren bij geboorte eerste kind

Array

De geboorte van het eerste kind heeft nog steeds een grote invloed op de taakverdeling van echtparen in Nederland. Het proefschrift van Stephanie Wiesmann legt drie belangrijke mechanismen bloot die ervoor zorgen dat deze verschuiving in de taakverdeling vaak in de richting gaat van een klassieke taakverdeling.Ten eerste spreken weinig paren expliciet met elkaar over hun wensen en verwachtingen ten aanzien van de taakverdeling van betaald en onbetaald werk na de geboorte van het eerste kind: ze vinden het niet zo zeer de moeite waard om dit te bespreken.
Ten tweede ontstaat er een cumulatief proces dat wordt gestart met het zwangerschapsverlof van de moeder en het feit dat de vader weer snel gaat werken: de gendered kick-off. De gendered kick-off houdt in dat de moeder meer tijd heeft om ervaring op te doen en routines op te bouwen met de verzorging van hun kind. Hierdoor blijft de moeder vaak ook na het verlof hoofdverantwoordelijk voor de zorg.
Een derde belangrijke oorzaak werd aangetroffen in de ambivalente gevoelens van jonge moeder en vaders over hun rollen. Aan de ene kant wilden ze graag een gelijkwaardige verdeling van betaald en onbetaald werk, maar tegelijkertijd voelden ze zich vaker eindverantwoordelijk voor hun klassieke, seksespecifieke taken.
Om de gewenste taakverdeling te realiseren, pleit Wiesmann onder andere voor meer bewustwording bij de paren op het gebied van de gendered kick-off: eenmaal ontstane routines in de taakverdeling blijken namelijk moeilijk te doorbreken. Stephanie Wiesmann promoveert op 3 september in Utrecht.

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen