Overheidsrichtlijnen geen garantie topzorg
ArrayEnkele zorgverzekeraars claimen ‘topzorg’ aan te bieden, met als waarborg hun volgzaamheid aan de overheidsrichtlijnen. Maar richtlijnen volgen is geen garantie voor kwaliteit. Er is immers geen toezicht op zorgresultaten, de verplichte staatszorgadministratie is daar ook ongeschikt voor. Belangrijk voor echte topzorg is de toepassing van geavanceerde behandelmethoden. In Nederland mag dat zomaar niet. Onze overheid kent een ingewikkeld en langdurig proces van toelating, vergoeding en adoptie van nieuwe zorgproducten. Alleen buitenlandse firma’s slagen er nog in nieuwe zorgproducten met succes te introduceren in onze markt.
Voorafgaand aan hun opname in onze overheidsrichtlijnen moeten nieuwe zorgproducten in het handelsregister worden ingeschreven. Firma’s maken hiertoe handig gebruik van de overdreven detaillering van de zorg, waardoor het EU-handelsregister voor weesgeneesmiddelen een uitkomst biedt. In dat register mag een geneesmiddel worden ingeschreven waar weinig onderzoek mee is gedaan omdat het voor kleine groepen patienten is ontwikkeld.
Verkoop van nieuwe geneesmiddelen via weesdomeinregistratie is een slimme strategie. Firma’s worden namelijk voor handelsregistratie beloond met langdurige monopolies. Door uit te wijken naar het weesgeneesmiddelen register voorkomen firma’s het door de overheid verplichte, vrijwel zinloze registratie-onderzoek dat een ¤1 mrd kost en vijftien jaar duurt. Bijdehante firma’s doen slechts een tot twee jaar beperkt onderzoek in een deeldomeint voor ¤20 mln. Eenmaal op de markt volgt aanvullend onderzoek, maar dan staan er inkomsten tegenover. Het meest succesvolle weesgeneesmiddel is Glivec van Novartis dat na handelsregistratie voor een bloedkanker subdomein breed toepasbaar bleek op kanker. De wereldwijde omzet is nu $3,5 mrd en stijgt snel.
Het zorgdomein immuunziekte kent een deeldomein van een bepaalde darmziekte. Zonder onderzoek van betekenis is Remicade voor dat zorgdomein ingeschreven als weesgeneesmiddel. Na de handelsregistratie pasten steeds meer artsen Remicade breed toe en dwongen daarvoor vergoeding af bij de verzekeraars. Hierdoor ontstond de ervaring waarmee het Amerikaanse bedrijf Centocor de handelsregistratie van Remicade langzaamaan kon uitbreiden. De afgelopen tien jaar nam de overheid Remicade ook in steeds meer richtlijnen op. De omzetprognose van Remicade is ¤1,2 mrd.
Voor zover er topzorg is geleverd komt dat vooral doordat artsen buiten de registratieprocessen en richtlijnen om sommige van hun patienten met Remicade behandelden. Verzekeraars die claimen ‘topzorg’ te leveren door naar richtlijnen te verwijzen begeven zich op glad ijs.
Dit artikel is maandag 2 augustus 2010 ook in het FD gepubliceerd