Sneller herstel na een rugoperatie nieuw soort kunstimplantaat: de Hydrolift

Array

In het UZA verving neurochirurg dr. Ricky Rasschaert als eerste in Belgie bij twee patienten een deel van de ruggenwervel door een nieuw soort kunstimplantaat: de Hydrolift. Dankzij deze techniek kunnen patienten al de dag na de operatie terug mobiliseren, terwijl dit bij een klassiek conservatief beleid tot 12 weken kan duren of een reconstructieve ingreep met botgreffes veel complexer is.
Ernstige rugproblemen vereisen in bepaalde gevallen het wegnemen van een deel van de ruggenwervel: bijvoorbeeld bij tumoren in de wervelkolom of bij complexe en moeilijke breuken van de wervelkolom. Als vervanging van het weggenomen stuk ruggenwervel implanteerde men meestal bot van een donorbank of eigen bot van de patient dat elders werd weggehaald. Het bot dient op maat gezaagd en met schroeven bevestigd te worden, wat vaak lastig en tijdrovend is. Het resultaat was zelden optimaal.
Sinds kort is er een alternatief voor deze techniek: de expandable cages, met als recentste ontwikkeling de Hydrolift (B. Braun). Dit is een implantaat dat min of meer werkt als een hydraulische lift. Het wordt tussen 2 wervels geplaatst ter vervanging van de verwijderde wervel(s) en is perfect aanpasbaar aan de wervelkolom van de patient. Dr. Ricky Rasschaert, neurochirurg in het UZA, was de eerste in Belgie die bij twee patienten de Hydrolift implanteerde. Beide patienten hadden een ernstige breuk in de rug opgelopen. Rasschaert opereerde al een eerste patient toen hij nog in Nederland (M.C Haaglanden in Den Haag) werkte.

Het grote voordeel van deze nieuwe techniek is dat de patient veel sneller herstelt. De operatiewond, ook langs de borstholte kan heel beperkt gehouden worden. In vergelijking met een implantatie met eigen of donor bot moet een patient geen erg lange revalidatie meer ondergaan. Spiermassa en -kracht kunnen goed onderhouden worden met snelle mobilisatie. Bij deze nieuwe techniek met de Hydrolift kan de patient al de dag na de operatie terug bewegen en moet dus niet van nul te starten. Vooral jongere patienten die een ernstige breuk opliepen bij een arbeidsongeval of een verkeersongeval zullen er baat bij hebben door een snellere terugkeer naar de arbeidsmarkt, maar ook in tumorchirurgie, één van de speerpunten van het UZA, is een implantaat als de Hydrolift een meerwaarde.

Implantaties met expandable cages en zeker de Hydrolift zal in de toekomst aan belang toenemen. Belgie blijft op dit vlak een echte voortrekkersrol spelen, waarbij dr. Rasschaert het voorrecht had de eerste implantaties met de Hydrolift uit te voeren.

Bron : UZA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen