MRI-gestuurde radiotherapie baat patiënt
ArrayMRI-gestuurde radiotherapie levert een duidelijke verbetering van de huidige radiotherapie en zal een alternatief kunnen zijn voor specifieke patienten die nu chirurgisch behandeld worden. Dat stelt Ellen Kerkhof in haar proefschrift.
In de radiotherapie wordt een patient met kanker gedurende een aantal aaneengesloten weken dagelijks bestraald met een bestralingsapparaat. Het doel van deze behandeling is het vernietigen van de tumor terwijl het omliggende gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard blijft. Tumoren veranderen van positie, volume en vorm tijdens het verloop van de behandeling. Voor een gerichte bestraling is het van essentieel belang de tumor tijdens de behandeling af te beelden.
Op de afdeling radiotherapie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht wordt, in samenwerking met Elekta en Philips, een bestralingsapparaat met MRI-functionaliteit ontwikkeld. MRI is een beeldmodaliteit die zeer geschikt is voor het afbeelden van tumoren die voornamelijk uit zachte weefsels bestaan. Het wordt hierdoor mogelijk de patient op basis van de tumor te positioneren en zo gerichter te bestralen.
21-09-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Ellen Kerkhof, Geneeskunde
Proefschrift: The clinical rationale for MRI-guided radiotherapy
Promotor 1: Prof. dr. ir. J.J.W. Lagendijk
Copromotor 1: Dr. B.W. Raaymakers
Bron: UU