Kinderen met laag geboortegewicht overleven steeds vaker

Array

Marieke Claas onderzocht de gezondheid van kinderen met een laag geboortegewicht. De overleving van kinderen met een geboortegewicht van minder dan 750g, die in 1996-2005 waren opgenomen op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, was 76%. De overleving nam in de loop van de jaren significant toe van 65,8% (1996-2000) naar 88,1% (2001-2005).

Verder laat Claas zien dat de kinderen op 2-, 3,5- en 5,5-jarige leeftijd respectievelijk in 74,3%, 82,2% en 76,2% een normale cognitieve ontwikkeling hebben. Een normale cognitieve ontwikkeling op 2 jaar voorspelt in hoge mate een normale ontwikkeling op 3,5 en 5,5 jaar. De toename in overleving van kinderen geboren in 2001-2005, is geassocieerd met een afname van het aantal kinderen met een normale cognitieve ontwikkeling op 2 jaar, maar dit verschil is op 5 jaar niet meer aanwezig.

Follow-up van kinderen met een zeer laag geboortegewicht is zeer belangrijk omdat zij naast ernstige kortetermijnproblemen een verhoogd risico hebben op cognitieve en motorische ontwikkelingsproblemen en groeistoornissen.

22-09-2010, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Marieke Claas, Geneeskunde
Proefschrift: Infants with a birth weight ≤ 750g. Maternal characteristics, survival, neonatal morbidity and development.
Promotor 1: Prof. dr. L.S. de Vries
Promotor 2: Prof. dr. H.W. Bruinse
Copromotor 1: Dr. C. Koopman

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen