Bonus van 40.000 voor Van Praet
ArrayVoormalig directeur Johan van Praet van Aveleijn kreeg vorig jaar een bonus van veertig mille voor behaalde resulaten in 2008. Naast zijn jaarsalaris van twee ton en een door de rechter toegekende ontslagvergoeding van nog eens twee ton kostte de arbeidsplaats van Van Praet 474.000 euro aan bruto-inkomen, dat meldt Tubantie
De toegekende bonus was tot op heden niet bekend, maar blijkt uit de jaarrekening die Aveleijn heeft gedeponeerd. Aveleijn moest eerder een afkoopsom van 200.000 euro betalen aan de voormalig directeur. Van Praet had een afkoopsom van 750.000 euro geeist. De rechter bepaalde ook dat de arbeidsovereenkomst met Van Praet is ontbonden. De Raad van Toezicht kan nu op zoek naar een opvolger voor Van Praet.
Die twee ton ontslagvergoeding deed recht geen recht aan de zaken die bij Aveleijn zijn gebeurd. Op de werkvloer werd hij door zijn vier regiodirecteuren op handen gedragen, maar lager in de hierarchie werd hij toch vooral als een ‘moraalridder’gezien. Tegenwerking zou Van Praet niet dulden, op straffe van ontslag of overplaatsing. Van Praet regeerde vanuit ‘Het Witte Huis’ in Borne, zijn paleis. Rechtstreeks contact met hem is niet of nauwelijks mogelijk. Nu blijkt ook dat van Praet naast een hypotheek en een ruime beloning ook nog een bonus ontving. Terwijl iedereen in de organisatie zuinig aan moest doen en een voorbeeld moest zijn, alleen op zichzelf bezuinigde hij niet.
In zeven jaar tijd incasseerde hij forse loonsverhogingen. Hij nam zelf het initiatief om zijn volle beurs verder te vullen met een renteloze lening, wat in feite het oneigenlijk gebruik maken van zorggeld is. Velen vinden dit normloos en geen voorbeeld van goed bestuur. Johan van Praet werd al eerder ontmaskerd als iemand die op gezette tijden vooral goed voor zichzelf zorgde. Waar in de gehandicapten zorg dagelijks moet worden geroeid met de riemen die ze hebben, gedroeg Johan van Praet zich als een Rupsje Nooitgenoeg, die lucratieve deals sloot om er vooral zelf beter van te worden.
Van Praet kwam recht tegenover de Raad van Toezicht en de Ondernemingsraad te staan, na een door de rvt toegekende geldlening. De Raad van Toezicht zei dat ze door Van Praet op het verkeerde been was gezet.