Kort geding om hartoperaties dient donderdag

Array

Het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven heeft een kort geding aangespannen tegen het Ministerie van VWS omdat het ziekenhuis geen vergunning heeft gekregen voor het uitvoeren van transkatheter hartklepinterventies (thi’s). Via het kort geding, dat aanstaande donderdag dient, wil het ziekenhuis proberen een voorlopige vergunning te krijgen tot het ingediende bezwaar is behandeld.

Het ziekenhuis zou in de huidige situatie de activiteiten per 15 augustus moeten staken. Daardoor ‘ontstaan nogal wat problemen’, zegt Hugo van de Berk, hoofd van de afdeling marketing/communicatie. Wat die problemen precies inhouden, wil het ziekenhuis niet communiceren voor de zitting van de rechtbank.

Mortaliteit
Het Catharina-ziekenhuis is erg verbaasd over het besluit van het ministerie, om de vijf vergunningen aan andere ziekenhuizen toe te kennen. Het ziekenhuis heeft deze procedure inmiddels 127 keer uitgevoerd en heeft, landelijk gezien, de op één na laagste mortaliteit voor deze behandeling. De cardiologen hebben ook al meerdere keren op internationale congressen aan collega’s uitgelegd hoe de procedure werkt.

Bezwaarschrift
Het ziekenhuis voert deze en andere argumenten in het bezwaarschrift en tijdens de rechtbankzitting. Volgens Van de Berk hebben meer ziekenhuizen die geen vergunning hebben gekregen, bezwaar ingediend. Of zij ook een kort geding aanspannen, weet hij niet.

Slagader
Een thi is een nieuwe behandelmethode voor de vervanging van hartkleppen, bij (meestal oudere) patienten die te zwak zijn om een openhartoperatie te ondergaan. Bij deze methode wordt in de lies een slagader aangeprikt en wordt via een katheter de nieuwe hartklep op de plaats van de oude aangebracht.

Bron: Med Net

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen