Eerste pijncijfers Bernhoven bekend

Array

Bepaalde ingrepen in het keel-, neus-, oorgebied zijn niet zo pijnlijk als gedacht, maar gynaecologische ingrepen zijn de eerste dag na de operatie juist pijnlijker dan verwacht. Dat leert een analyse van 14000 meetresultaten van tweeduizend patienten van de PijnMonitor in het Ziekenhuis Bernhoven. De basis van het meten van pijn ligt in het Diaconessen ziekenhuis in Utrecht, meldt een lezer van MedicalFacts. Het Diac. in Utrecht was het eerste NL ziekenhuis met intensieve pijnmonitoring, toen nog met een pijnlatje.

Anesthesioloog Hester Hoogenboom: ‘We geven deze groep KNO-patienten nu minder pijnmedicatie na de ingreep. Over drie maanden evalueren we of dit voldoende is of dat we toch weer terug moeten naar het oude protocol. De gynaecologische patienten krijgen een extra pijn-instructie van de verpleegkundigen van de dagopname.’

De cijfers volgen uit de PijnMonitor, een softwareprogramma van Sermos, waarbij patienten gedurende drie dagen na hun operatie via hun mobiele telefoon aangeven hoeveel pijn ze hebben met een rapportcijfer. Afhankelijk van de uitslag, volgt een advies, bij een score hoger dan zeven komt de anesthesiemedewerker in actie. Het hele ziekenhuis gebruikt de monitor.

De cijfers geven de anesthesiologen meer inzicht in de effectiviteit van hun pijnbeleid. Anesthesioloog Hoogenboom somt op: operaties in het KNO-gebied krijgen een gemiddelde pijnscore van 1.8, scopieen van knieen, enkels of polsen een gemiddelde van 2.6. Laparoscopische ingrepen scoren gemiddeld een 3.1 en een perianaal abces een 3.6. Patienten met fracturen geven een 2.5. Een hysteroscopie met eventueel  een curettage krijgt een 1.7, terwijl andere gynaecologische ingrepen een 2.6 krijgen.

De anesthesiologen zien hun vermoeden bevestigd dat patienten met spinaal anesthesie de eerste dagen minder pijn hebben dan patienten onder algehele narcose, dat is bijvoorbeeld gemeten bij een artroscopie van de knie. Ook is zichtbaar dat endoscopische technieken minder pijnlijk zijn dan conventionele technieken. Het ziekenhuis schat dat per maand bij ongeveer 30-40 patienten onnodig pijnlijden wordt voorkomen.

Bron: Medisch Contact/Heleen Croonen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen