Minder druk op ouderenzorg door ICT

Array

De Nederlandse bevolking vergrijst, dat is geen nieuws. De sterke groei van het aantal ouderen heeft gevolgen in alle geledingen van de maatschappij, en in het bijzonder voor de continuïteit en de kwaliteit van de zorg. Ten eerste neemt de druk op het zorgstelsel toe door een toename van ouderdom gerelateerde kwalen, ten tweede moet een groep jongeren die veel kleiner is dan nu, tegemoet komen aan een groeiende zorgvraag van deze ouderen.
Daarom moeten we nu in beweging komen om de druk die op de zorgverlening ontstaat, op te vangen. Dit kan door verbetering van de zorg bij mensen thuis, bijvoorbeeld met behulp van informatie en communicatietechnologie (ICT) specifiek ‘domotica’. Wanneer ouderen langer (min of meer) zelfstandig thuis blijven wonen, dan zal dit de druk op de zorgverlening verlichten. Hoewel het idee dat ICT een belangrijke rol kan spelen bij het opvangen van de gevolgen van de vergrijzing breed gedragen wordt, constateren wij dat innovatieve projecten op dit gebied maar zeer moeizaam van de grond komen en heel weinig opvolging krijgen. Bij deze stand van zaken is het nog maar de vraag of ICT de hooggespannen verwachtingen waar kan gaan maken.
Innovaties
Het achterblijven van sociaal wenselijke innovaties is een fenomeen dat we vaker zien in onze maatschappij. De oorzaak ligt veelal in het feit dat het voor individuele betrokkenen erg moeilijk is om de investeringen, die nodig zijn voor dit soort innovaties, terug te verdienen. De voordelen (of de baten) zijn er voor de maatschappij als geheel, maar niet direct voor degene die de investeringen moet doen. In de verwoording van dit probleem ligt eigenlijk ook de oplossing besloten: we moeten meer (en anders) samenwerken.
Praktische problemen weg nemen
Samenwerken waarbij we ons niet laten tegenhouden door de ‘muren’ die de sector waarin we actief zijn omsluiten. Samenwerken waarbij we niet alleen financieel gewin voor ogen houden, maar vooral ook echte waarde voor de maatschappij willen creeren. Natuurlijk is het niet zo dat we alles van de ene op de andere dag anders kunnen gaan doen. Dat is niet nodig en door praktische problemen ook niet haalbaar. TNO zet zich in ieder gaval in om de praktische problemen weg te nemen. Zo worden pilotprojecten doorgemeten om het (kwantitatief) bewijs te meten van de waarde van de gekozen opzet. Ook werken we aan maatschappelijke businesscases waarin een meer holistische benadering gekozen wordt om de waarde van een project aan te tonen. Met concrete projecten naar de zorg van de toekomst; ook dat is TNO.

Bron: TNO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen