1500ste Niertransplantatie In UZ Gent

Array

In het Universitair Ziekenhuis Gent werd zopas de 1500ste niertransplantatie uitgevoerd. De eerste dateert van bijna 46 jaar geleden, in augustus 1964. Dankzij een doorgedreven professionalisering binnen het transplantatieteam konden de laatste zes jaar maar liefst vijfhonderd van die 1500 transplantaties uitgevoerd worden , goed voor 80 tot 90 patienten per jaar. Niertransplantatie biedt patienten een kwaliteitsvoller leven en hogere levensverwachting. Voor de gemeenschap is het bovendien de goedkoopste methode van nierfunctievervangende therapie, een belangrijk (financieel) argument in de huidige gezondheidszorg.
Nierdonatie bij leven meest succesvol
Van de 1500 niertransplantaten werden er meer dan honderd uitgevoerd in combinatie met een pancreastransplantatie. Zeventig transplantaties werden verricht met een nier van een levende donor (d.w.z. een familielid van de patient). In deze categorie voert het UZ Gent de meeste ingrepen uit in ons land; dit jaar waren er bijvoorbeeld al zeven. Deze donatieprocedure geeft de beste resultaten en laat toe om patienten te transplanteren vóór ze met dialyse moeten starten.

Aandachtspunten
Het aantal niertransplantprocedures in het UZ Gent blijft toenemen, met uitstekende resultaten voor patient- en nieroverleving. Toch stellen de specialisten de laatste twintig jaar vast dat de kwaliteit van de organen van overleden donoren afneemt. Die donoren worden immers steeds ouder en overlijden ook meer dan vroeger aan beroertes (cerebrovasculaire accidenten of CVA) dan bij ongevallen, waardoor nieren niet altijd bruikbaar zijn voor transplantatie.

Minder infecties en afstoting

Vergeleken bij 46 jaar geleden kunnen artsen en chirurgen vandaag sterk verbeterde genees- en heelkundige zorg en behandelingen aanbieden én ze hebben ook een betere kennis van de immunologische en infectieuze complicaties bij transplantaties. Dankzij nieuwe en verbeterde medicatie kunnen ze bovendien een aantal risicovolle infecties zoals het cytomegalovirus (CMV) beter bestrijden en zelfs het aantal afstotingen flink verminderen. De frequentie van afstoting zakte van 50% naar minder dan 15% over een tijdspanne van 15 jaar.

Er is helaas ook een keerzijde aan de medaille: getransplanteerde patienten krijgen op termijn steeds vaker te kampen met cardiovasculaire problemen, precies omdat ze door hun specifieke situatie al meer kans lopen op o.a. hoge bloeddruk, (gedeeltelijke) nierinsufficientie, diabetes of vóór de ingreep al een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel vertoonden. Die risicofactoren wegen echter niet op tegen de voordelen van een transplantatie en kunnen op gepaste wijze opgevolgd en behandeld worden.
Bron : UZ Gent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen