Aids-top blind voor potentie vrouwencondoom

Array

Hiv/aids-, gezondheids- en mensenrechtenorganisaties hebben scherpe kritiek geuit op het beschamende achterblijven van fondsen en politieke wil om het vrouwencondoom wereldwijd, maar vooral in de hiv/aids-risicolanden, op de kaart te zetten als effectief middel tegen de epidemie. De vraag naar het vrouwencondoom in risicolanden is enorm, maar aanbod is er nauwelijks.

Op de 18e tweejaarlijkse Internationale Aidsconferentie in Wenen, die deze week plaatsvindt, was dit onderwerp van de persconferentie van Universal Access to Female Condoms (UAFC) Joint Programme, Center for Health and Gender Equity (CHANGE) en Oxfam International. Ook UNAIDS (het overkoepelende hiv/aids-programma van de Verenigde Naties) noemt het vrouwencondoom als de sleutel in het gevecht tegen de epidemie.

Beste middel tegen dood voor vrouwen in risicolanden
Het vrouwencondoom is het enige middel waarmee vrouwen zichzelf kunnen beschermen tegen hiv/aids, zonder afhankelijk te zijn van de goodwill van de man (om een condoom om te doen). Vrouwen kunnen het vrouwencondoom van tevoren inbrengen, zodat het vrijen niet onderbroken hoeft te worden. Onderzoek laat zien dat acceptatie van het vrouwencondoom hoog is: veel mannen en vrouwen merken er tijdens het vrijen minder van dan van het mannencondoom.

Carol Nawina Nyrienda (coördinator Community Initiative for TB, HIV/AIDS & Malaria (CITAM+) in Zambia), door haar echtgenoot met hiv besmet, benadrukt het voordeel dat de vrouw zelf de regie heeft over het gebruik van het vrouwencondoom. “Vrouwen in ons deel van de wereld kunnen niet op hun partners rekenen om hen te beschermen tegen hiv en onbedoelde zwangerschap.”

Bovendien slaat het vrouwencondoom twee vliegen in een klap: het is tegelijk een effectief anticonceptiemiddel. Belangrijk, want onbedoelde zwangerschappen zijn in veel ontwikkelingslanden een belangrijke doodsoorzaak. In delen van Afrika is moedersterfte zelfs doodsoorzaak nummer 1 bij meisjes van 13-19 jaar, boven aids of honger.

Aanbod blijft enorm achter bij vraag
Ondanks de grote vraag naar het vrouwencondoom in ontwikkelingslanden, blijft het aanbod achterwege. In de Sub-Sahara landen, waar 80% van alle hiv-geïnfecteerde mensen ter wereld woont, is maar één vrouwencondoom beschikbaar per jaar per 300 vrouwen. Terwijl meer dan 60% van de hiv-geïnfecteerden daar vrouw is. In sommige delen van Afrika is zelfs 75% van nieuw geïnfecteerde jongeren een meisje.

Internationale donoren en overheden die strijden tegen aids, moeten het vrouwencondoom daarom hoog op de agenda zetten. Goede beschikbaarheid in de risicolanden en adequate voorlichting over het gebruik, zijn relatief goedkope, eenvoudige en zeer effectieve manieren om verspreiding van het hiv-virus tegen te gaan. “Er moeten voorlichtingprogramma’s komen die mensen uitleggen hoe je het vrouwencondoom gebruikt en hoe je voor jezelf opkomt bij het vrijen”, zegt Lucie van Mens, coördinator van UAFC (Universal Access to Female Condoms) Joint Programme.

Concrete aanbevelingen zijn:
– Overheden moeten de promotie van het vrouwencondoom binnen bestaande ontwikkelingshulpprogramma’s inzetten.
– Het vrouwencondoom en de seksuele en reproductieve gezondheid van vrouwen moet onderdeel zijn van alle hiv/aids-programma’s van overheden en institutionele donoren.
– Het vrouwencondoom moet verder worden ontwikkeld, om productvarianten te kunnen aanbieden en de prijs per stuk goedkoper te maken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen