Reumafonds besteedt recordbedrag aan wetenschappelijk reuma-onderzoek
ArrayHet Reumafonds besteedt dit jaar 5,5 miljoen euro aan nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma. Daarmee komt het totaalbedrag voor reuma-onderzoek in 2010 op 8 miljoen euro. Het Reumafonds ondersteunt dit jaar 29 nieuwe onderzoeken. De meeste daarvan gaan over reumatoïde artritis.
Dit jaar zijn er 100 onderzoeksvoorstellen ingediend bij het Reumafonds, die allemaal door de Wetenschappelijke Adviesraad en internationale referenten beoordeeld worden. “De kwaliteit van de projectvoorstellen was dit jaar zo hoog, dat we besloten hebben meer geld vrij te maken, zodat er nu 29 onderzoekers aan de slag kunnen”, verklaart drs. Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur van het Reumafonds, het recordbedrag.
Nieuwe onderzoeken
De nieuwe onderzoeken gaan over verschillende reumatische ziektes. De lijst nieuwe onderzoeken wordt aangevoerd door onderzoeken naar reumatoïde artritis (11). Daarna komen artrose (8) en de relatief zeldzamere systeemziekten (6) zoals Sjögren, systemische sclerose en lupus erythematodes. Systeemziekten zijn aandoeningen waarbij ontstekingen in het hele lichaam kunnen voorkomen, bij voorbeeld in slijmvliezen of organen.
De verdeling van de nieuwe projecten over de ziektebeelden en onderzoekscentra is als volgt:
11 reumatoïde artritis (Leiden, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam)
8 artrose (Leiden, Rotterdam, Nijmegen,Utrecht)
6 systeemziekten (Rotterdam, Nijmegen, Utrecht, Leiden)
2 jeugdreuma (Amsterdam, Rotterdam)
1 Lyme artritis (Nijmegen)
1 Bechterew (Amsterdam)
Hoogrisico-onderzoek
Er is dit jaar één project gehonoreerd dat valt onder het Serendipity-budget van het Reumafonds. Dat is onderzoek dat voortborduurt op onverwachte resultaten uit eerder onderzoek, maar waarvan het niet vaststaat dat het onderzoek ook daadwerkelijk iets gaat opleveren. “Dat is dus onzeker, maar aan de andere kant leert de geschiedenis dat veel echte doorbraken in onderzoek vaak uit onverwachte hoek komen”, aldus Ridderbos. “In dit geval betreft het een totaal nieuwe kijk op de werking van B-afweercellen bij reumatoïde artritis, die misschien de weg naar een nieuwe behandeling zou kunnen banen.”
Reumafonds
Het Reumafonds is dé fondsenwerver op het gebied van reuma en artrose. Ruim 70% van de inkomsten gaat naar onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast geeft het Reumafonds voorlichting, ondersteunt patientenverenigingen en komt op voor de belangen van mensen met reuma.