Nierstichting steunt innovatief onderzoek UMC St Radboud

Array

Subsidie voor vijf projecten met baanbrekende ideeen
De Nierstichting steunt vijf innovatieve onderzoeksprojecten van het UMC St Radboud voor in totaal ongeveer een half miljoen euro. Het is de eerste keer dat de Nierstichting via het nieuwe Innovatie Programma speciaal investeert in ‘risicovol’ wetenschappelijk onderzoek.

Met het Innovatie Programma steunt de Nierstichting onderzoek dat zich niet richt op kleine verbeterstapjes, maar op onderzoek dat vanuit creatieve ideeen naar nieuwe oplossingen voor nierpatienten zoekt. “Echte verbeteringen voor nierpatienten vragen om wetenschappelijke doorbraken”, zegt Paul Beerkens, directeur van de Nierstichting. “Die bereik je alleen als je goede onderzoekers de kans geeft een originele hypothese te toetsen.”

Speciale isolatietechniek
Dit jaar steunt de Wetenschappelijke Raad van de Nierstichting tien verschillende projecten, waarover vijf van het UMC St Radboud. Het project van dr. Joost Hoenderop, die per 1 juli 2010 is benoemd tot hoogleraar Moleculaire Nierfysiologie, richt zich op de ontwikkeling van een speciale isolatietechniek. Hoenderop: “Door de ontwikkelingen van de moderne moleculaire biologie zijn we beter in staat de werkingsmechanismen van de nier te begrijpen. We weten steeds meer over hoe de nieren het bloed filteren en de schadelijke stoffen uitscheiden, terwijl ze de waardevolle stoffen behouden. Bij al deze transportprocessen in de nier spelen eiwitten een belangrijke rol. Om de activiteit van dergelijke transporteiwitten goed te kunnen meten is het isoleren van bepaalde niercellen essentieel. Met subsidie van de Nierstichting willen we een speciale isolatietechniek ontwikkelen, waarmee we kunnen achterhalen waarom de transportprocessen bij sommige mensen niet goed werken.”

Microvesikels selecteren
In het project van dr. Jeroen Deegens worden zogeheten microvesikels onderzocht. Dit zijn microscopisch kleine bolletjes die niercellen uitgescheiden in de urine. Bestudering van de inhoud van deze microvesikels levert veel informatie op over afwijkingen in de nier. De meeste nierziekten ontstaan in een bepaald deel van de nier. Daarom is het van belang om juist de microvesikels uit dat zieke deel te onderzoeken. In de urine komen echter microvesikels uit de hele nier bij elkaar. Met de subsidie van de Nierstichting ontwikkelt het Radboud een nieuwe techniek die microvesikels uit verschillende delen van de nier van elkaar scheidt.

Voor een overzicht van alle projecten in het Innovatie Programma zie: http://www.nierstichting.nl/professionals/bwo/innovatie/overzicht-projecten-2010

Recente artikelen