Bekostiging medisch specialisten

Array

Rondom de bekostiging van medisch specialisten spelen twee grote thema’s: de gedifferentieerde korting op de honoraria en de invoering van een budgetteringsmodel.De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een aantal voorstellen ontwikkeld die hier nader toegelicht worden.

Gedifferentieerde korting honoraria
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een voorstel ontwikkeld om de door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) opgelegde korting van € 512 miljoen per 1 september aanstaande gedifferentieerd door te voeren. De huidige generieke korting vervalt; hiervoor in de plaats komt een specialismenspecifieke korting. Aanvankelijk wilde de NZa de gedifferentieerde korting per 1 augustus invoeren. Het uitkomen van nieuwe data van het College voor zorgverzekeringen leidde tot het uitvoeren van nieuwe berekeningen, die tot nieuwe andere uitkomsten hebben geleid. Dit maakte het noodzakelijk de invoerdatum een maand op te schuiven naar 1 september. Binnenkort neemt de NZa een definitief besluit over de gedifferentieerde korting.

Ondanks de moeite die de achterban van de Orde van Medisch Specialisten er tot nu toe mee heeft, zal de NZa naar verwachting wel vasthouden aan de becijferde differentiatie. Mogelijk zal per 1 januari aanstaande nog een extra korting op de tarieven worden doorgevoerd, omdat de overschrijding inmiddels nog verder is opgelopen. Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat bij de gedifferentieerde korting elk specialisme (zowel poorters als ondersteuners) een eigen afslagpercentage kent. De begin dit jaar doorgevoerde herijking van de Ondersteuners Compensatie Factor (OCF) wordt niet herzien.

Budgetteringsmodel
De Nza heeft onlangs op verzoek van het ministerie van VWS een uitvoeringstoets ‘Budgettering honoraria medisch specialisten’ uitgebracht met betrekking tot de vormgeving van een beheersmodel

De uitvoeringstoets beschrijft de mogelijkheden en de te nemen acties. De NZa geeft daarbij aan dat invoering per 1 januari aanstaande niet haalbaar is en bepleit in plaats daarvan invoering in 2012. Het onderwerp is de laatste maanden binnen verschillende NVZ-gremia veelvuldig besproken. De NVZ is onder meer in overleg met het ministerie van VWS en de Orde van Medisch Specialisten. De contouren van een mogelijk beheersmodel worden steeds concreter, maar er is nog (lang) geen zicht op een wederzijds gedragen model.

Voor de Orde is het behoud van het vrijgevestigd ondernemerschap vanzelfsprekend een belangrijk item. Een van de randvoorwaarden voor de NVZ in deze onderhandelingen is regelgeving met betrekking tot de harmonisatie van honoraria en de toekenning van een deel van de honoraria op basis van specifieke afspraken tussen de raad van bestuur (rvb) en de medische staf. Het onderwerp staat behalve landelijk ook lokaal op de agenda’s van rvb’s en medisch staf.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen