Verbeteren zorgplanning pure noodzaak

Array

De aansturing en planning in ziekenhuizen scoort een krappe voldoende. Een gedegen en professionele planning staat bij veel ziekenhuizen nog in de kinderschoenen. Echter realiseren zich steeds meer ziekenhuizen dat een goede planning van bijvoorbeeld patientendoorstroom, zorgpersoneel en bezetting van dure afdelingen onontbeerlijk is, gezien de ontwikkelingen in de zorgwereld. Enerzijds om te zorgen voor een efficientere bedrijfsvoering maar zeker ook om patient/client-tevredenheid (zoals kortere toegangs- en wachttijden, beter aansluiten van aanbod met vraag) en medewerker-tevredenheid (zoals minder ad hoc acties) te verbeteren.

Dit kwam naar voren in de eerste rondetafel-bijeenkomst van het kennisnetwerk ‘Aansturing & Planning in Ziekenhuizen’ op donderdag 1 juli jl., georganiseerd door adviesbureau EyeOn, gespecialiseerd in planningprocessen. Aan dit kennisnetwerk nemen op dit moment, zorglogistieke managers, afdelingshoofden, zorgbedrijfsvoerders en projectleiders van zo’n 25 academische en algemene ziekenhuizen deel.

Zo werd o.a. door Pieter Vos, algemeen secretaris van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) geschetst hoe de zorg zich in de komende jaren zou moeten ontwikkelen.  De zorgvraag verandert  steeds meer van van mono naar multi (meer aandoeningen tegelijkertijd), zou de ordening 1e/2e lijn moeten verdwijnen en zullen de huidige 100 ziekenhuis organisaties zich reorganiseren naar zo’n 40-60 organisaties. In het licht van deze ontwikkelingen zal de zorgplanning bij ziekenhuizen zich moeten verbeteren, met name de afstemming tussen afdelingen en tussen zorginstellingen en het flexibel kunnen aanpassen van capaciteiten op de zorgvraag. Door de toenemende concentratie van behandelingen zullen logistieke principes hierbij steeds beter toepasbaar zijn. Een eerste vereiste is wel dat de verschillende partijen in ziekenhuizen zich bewust worden van de noodzaak van vooruitkijken en plannen.

Een van de netwerkdeelnemers, procesmanager bij een academisch ziekenhuis, zette uiteen hoe men via interne kennisdeling zorglogistiek onder de aandacht brengt en van elkaar leert. En door een andere netwerkdeelnemer, adviseur zorglogistiek bij een algemeen ziekenhuis, werd toegelicht hoe men zorgvraag en aanbod beter op elkaar zou willen afstemmen door een duidelijke scheiding te maken tussen Zorg (maakt gebruik van capaciteit) & Capaciteit (zorgt voor optimale beschikbaarheid van capaciteit).

Uit het onderzoek dat door EyeOn is uitgevoerd onder de netwerkdeelnemers en de discussies tijdens de rondetafel-bijeenkomst zijn de volgende 9 thema’s ter verbetering van de zorgplanning gedestilleerd:
– Capaciteits-management
– Van strategie naar operatie
– Informatie transparantie
– Personeel-planning
– Afstemming tussen afdelingen
– Voorspellen van zorgvraag
– DBC & Capaciteit-planning
– Zorgketens
– Verander-management

Deze thema’s zullen in de volgende netwerkbijeenkomsten verder worden uitgediept.

Voor nadere informatie graag contact opnemen met Edward Versteijnen ([email protected] / Tel.  0492 388 850)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen