Radboud Universiteit Nijmegen en het UMC St Radboud gaan onderzoekers in van Oss ondersteunen bij het opzetten van eigen bedrijven
ArrayDe Radboud Universiteit Nijmegen en het UMC St Radboud willen onderzoekers die in dienst waren van MSD Oss ondersteunen bij het opzetten van eigen bedrijven. Zij vinden dat de opgebouwde kennis van het onderzoek naar medicijnen niet verloren mag gaan nu het moederbedrijf MSD heeft besloten tot een radicale inkrimping van haar activiteiten bij het voormalige Organon in Oss.
De Radboud Universiteit en het UMC St Radboud werken al jaren op een breed onderzoeksterrein samen met onderzoekers van MSD. De ontwikkeling van nieuwe medicijnen staat centraal. Aan de basis hiervan ligt fundamenteel onderzoek op medisch, biologisch en chemisch gebied. De samenwerking tussen het fundamenteel en het toegepast onderzoek, zoals dat plaatsvond met het voormalige Organon, moet door kunnen gaan. De Radboud Universiteit en het UMC St Radboud willen onderzoekers die hun onderzoek in een eigen bedrijf willen voortzetten, helpen. Dat kan door het aanvragen van een lening via KERN, een samenwerkingsverband van de universiteit en het UMC St Radboud met regionale organisaties en bedrijven. KERN begeleidt ook onderzoekers op weg naar het zelfstandig ondernemerschap. Die kennisintensieve bedrijven moeten dan wel in Nijmegen worden gevestigd.
Voorwaarde daarbij is dat de overheid de onderzoekers die een eigen bedrijf willen beginnen financieel ondersteunt met een overbruggingskrediet. De huidige kenniswerkersregeling zou hiervoor model kunnen staan. De Radboud Universiteit en het UMC St Radboud zullen zich daarom bij de rijksoverheid en de regionale overheden sterk maken voor een dergelijk krediet. Het chemisch en farmaceutisch onderzoek en de valorisatie daarvan mag niet voor Nederland verloren gaan.
Bron: RU