De ziekte van Lyme komt vaker voor

Array

De beet van een teek kan een bacterie overbrengen die de ziekte van Lyme veroorzaakt.Huisartsen hebben in 2009 bij circa 22.000 mensen in Nederland een rode ringvormige uitslag op de huid vastgesteld, het eerste teken van de ziekte van Lyme. Dat zijn 5.000 mensen meer dan in 2005. Ook het aantal mensen dat de huisarts heeft bezocht vanwege een tekenbeet is toegenomen. Daarmee wordt de stijgende trend voortgezet. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek van het RIVM naar het vóórkomen van de ziekte van Lyme in de huisartsenpraktijk. De resultaten worden bekend gemaakt in het kader van de Week van de Teek die vandaag start.

Onderzoek bij huisartsen
In december 2009 zijn ruim 9.000 huisartsen aangeschreven, van wie de helft aan het onderzoek meedeed. Daarmee is informatie verkregen over ongeveer 65 procent van de Nederlanders die bij een huisartsenpraktijk zijn ingeschreven.

Alert op tekenbeten
Omdat het tekenseizoen weer begint, is het belangrijk om alert te zijn op een tekenbeet. Dat kan door je kleding en lichaam te controleren op teken nadat je bijvoorbeeld in het bos, een tuin of een park bent geweest. Als je een teek op je huid ontdekt, moet deze zo snel mogelijk verwijderd worden met een puntig pincet of een tekentang. Als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting met de bacterie zeer klein. Als er rond de plaats van een tekenbeet een rode cirkel ontstaat, die binnen een paar dagen groter wordt, moet je direct contact opnemen met je huisarts.

Ziekte van Lyme
De bacterie Borrelia burgdorferi veroorzaakt de ziekte van Lyme. Deze bacterie kan worden overgedragen via een beet van een besmette teek. Als de bacterie wordt overgedragen, veroorzaakt de infectie binnen een week of drie in de meeste gevallen een erythema migrans rond de plek van de beet: een rode, ringvormige huiduitslag die binnen een paar dagen groter wordt, en soms ook griepachtige verschijnselen geeft. Een onbehandelde infectie kan chronisch worden, waarbij men last kan krijgen van het zenuwstelsel, gewrichten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen.
De ziekte wordt behandeld met een kuur van antibiotica. Hoe eerder dit gebeurt, hoe beter en sneller het resultaat. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Ook huisdieren kunnen ziek worden na een tekenbeet, maar de ziekte wordt niet overgedragen van (huis)dier op mens.
Uit eerdere gegevens was al gebleken dat jaarlijks naar schatting ruim een miljoen Nederlanders een tekenbeet oploopt.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen