KNOV verdedigt zich tegen ‘insinuaties Volkskrant’ over babysterfte
ArrayDe belangenvereniging voor verloskundigen probeert op haar website aanstaande ouders gerust te stellen voor de aankomende bevalling. Dit doet zij naar aanleiding van het Volkskrant-artikel over babysterfte. Hierin staat dat jaarlijks 550 baby’s onnodig sterven omdat verloskundigen risicofactoren niet tijdig opsporen. Volgens de KNOV staan hier een paar ‘pertinente onwaarheden en insinuaties’.
‘Misschien vraag je je af of je bij de verloskundige de beste zorg krijgt, en of je wellicht nog wel veilig thuis kunt bevallen. Daarom hebben we enkele vragen en antwoorden voor je op een rij gezet’, meldt de KNOV op haar website. Ook probeert voorzitter Angela Verbeeten aanstaande ouders in een YouTube-filmpje gerust te stellen.
Een van de  ‘onwaarheden’ waar KNOV op doelt is het aantal baby’s dat onder begeleiding van een verloskundige zou overlijden. ‘Van de 1.700 baby’s die jaarlijks overlijden, overlijden er vijftig bij bevallingen die onder leiding van de verloskundige zijn begonnen. Dat is 3% van de baby’s die per jaar sterven. Het is dan ook heel verwonderlijk dat de onderzoekers van het Volkskrant-artikel het hebben over bevallingen bij de verloskundige.’
Thuisbevalling
Daarnaast is de thuisbevalling volgens de belangenvereniging net zo veilig als een ziekenhuisbevalling. ‘Het blijkt zelfs dat je als gezonde zwangere thuis beter af bent, want in het ziekenhuis wordt eerder medisch ingegrepen wat voor onnodige complicaties kan zorgen.’ Aldus de KNOV op haar website.
Klik hier voor het filmpje van de KNOV
Vraag: Kan ik nog wel veilig thuis bevallen?
Antwoord: Uit wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in 2009, blijkt dat de thuisbevalling even veilig is als de ziekenhuisbevalling. Als je zwangerschap goed is verlopen en de omstandigheden thuis het toelaten, kan je dus veilig thuis bevallen. Het blijkt zelfs dat je als gezonde zwangere thuis beter af bent, want in het ziekenhuis wordt eerder medisch ingegrepen wat voor onnodige complicaties kan zorgen.
Vraag: Kan ik vanaf 37 weken thuis bevallen?
Antwoord:Â Ja, dat kan, als de zwangerschap goed is verlopen en de thuissituatie geschikt is. Er treden iets vaker problemen op met de baby, zoals geel zien, slechter drinken en een lage temperatuur. Dit zijn geen problemen die tijdens de bevalling optreden. Ze zijn niet acuut of levensbedreigend en kunnen meestal thuis worden opgelost.
Vraag: Sterven er meer baby’s onder begeleiding van de verloskundige?
Antwoord: Van de 1.700 baby’s die jaarlijks overlijden, overlijden er 50 bij bevallingen die onder leiding van de verloskundige zijn begonnen. Dat is 3% van de baby’s die per jaar sterven. Het is dan ook heel verwonderlijk dat de onderzoekers van het Volkskrant-artikel het hebben over bevallingen bij de verloskundige. Als je een gezonde zwangere bent, is het veilig om onder begeleiding van je verloskundige thuis te bevallen.
Vraag: Verwijst mijn verloskundige me wel op tijd door?
Antwoord: Je verloskundige is speciaal getraind tijdens haar opleiding in het inschatten van risico’s. Er zijn officiele, landelijke afspraken tussen gynaecologen en verloskundigen over wie er door de verloskundige begeleid kan worden en wie er naar de gynaecoloog moet. Bij een verhoogd risico word je dus altijd doorverwezen naar het ziekenhuis. De veiligheid van jou en je baby staat immers altijd voorop.
Vraag: Krijg ik bij 30 weken een echo om de groei van mijn kindje te controleren?
Antwoord: Tot nu toe is er geen reden om een groei-echo te doen bij gezonde zwangeren met een probleemloze zwangerschap. Onderzoek wijst tot nu toe uit dat er niet minder babies sterven of ongezond geboren worden, als iedereen een 30-wekenecho krijgt aangeboden. Wel leidt het aanbieden van een echo tot iets meer ingrepen zoals inleidingen of keizersnedes. Uit onderzoek blijkt wel dat het aanbieden van een echo in het derde trimester van de zwangerschap leidt tot iets meer medische ingrepen zoals inleidingen of keizersnedes.
Vraag: Is er dan helemaal geen probleem?
Antwoord: De babysterfte in Nederland is hoger dan in de landen om ons heen. In opdracht van de minister zijn verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen inmiddels gestart met maatregelen om dit te verbeteren. Belangrijke aandachtspunten zijn, onder andere,het belang van een gezonde leefstijl en een goede voorbereiding op de zwangerschap.
Vraag: Moet iedereen dan maar in het ziekenhuis bevallen?
Antwoord: Nee. Een gezonde zwangere die een goede zwangerschap heeft gehad, heeft de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Laten we die keuzevrijheid behouden! Uit onderzoek blijkt dat de thuisbevalling voor deze vrouwen even veilig is als een poliklinische bevalling. Uit ander onderzoek blijkt dat veel Nederlandse vrouwen graag thuis willen bevallen. De vrouwen die thuis bevallen zijn kijken tevreden terug op hun bevalling. Uiteraard blijft het jouw keuze waar je wilt bevallen.
Bron: KNOV