De KNMG heeft ernstige twijfels over de aanbevelingen in het NZa visiedocument “Marktimperfecties in de medisch specialistische zorg”.
ArrayDe KNMG heeft ernstige twijfels over de aanbevelingen in het NZa visiedocument “Marktimperfecties in de medisch specialistische zorg”. Die twijfels zijn dezelfde als de KNMG had bij het RVZ advies “Numerus fixus geneeskunde: loslaten of vasthouden” dat in januari jongstleden werd gepubliceerd. Beide rapporten lijken immers erg op elkaar. De KNMG begrijpt niet waarom de NZa vijf maanden na de RVZ met grotendeels dezelfde aanbevelingen komt.
De KNMG twijfelt aan de aanname van de NZa dat er op veel gebieden een (groot) tekort aan specialisten is. De federatie vindt dat (veel) meer artsen opleiden – zoals de NZa voorstelt – niet het antwoord is op de geconstateerde “marktimperfecties” en al helemaal niet het antwoord op de veranderende zorgbehoefte in de samenleving. Enige verruiming van de numerus fixus en het aantal opleidingsplaatsen voor sommige specialismen is nodig vanwege de groeiende zorgvraag. Maar zelfs de door het Capaciteitsorgaan geadviseerde uitbreiding van driehonderd studieplaatsen leidt al tot forse problemen in de artsopleiding: kwaliteitsverlies, docenttekorten en wachttijden voor coschappen.
Principieel ziet de KNMG veel meer in taakherschikking binnen het medische beroep en van artsen naar andere zorgberoepen.Het is verstandig de effecten van een eerdere verruiming in 2002 van de numerus fixus af te wachten. Deze basisartsen stromen binnenkort door naar de vervolgopleidingen en het is nu al zeker dat er niet voor iedereen plaats in een vervolgopleiding is. De artsenopleiding is te duur om op te leiden tot werkloosheid.
-
Rapport “Marktimperfecties in de medisch specialistische zorg”, NZa, juni 2010
Bron: KNMG