Zorgproject LUMC met huisartsen en SEH in gevaar door geldproblemen
ArrayEen succesvol project in Leiden om mensen die zonder medische reden naar de Spoedeisende Hulp (SEH)rechtstreeks naar huisartsen in het ziekenhuis te verwijzen, dreigt te stoppen door een conflict over de financiering ervan. In Leiden hebben het Rijnland Ziekenhuis en het Leids Universitair Medisch Centrum, samen met de twee huisartsenposten, een succesvolle oplossing geboden om de kosten voor de zorg te beheersen door een triageloket in het ziekenhuis. Op die manier zijn in 2009 in Leiden tienduizend zelfverwijzers naar de Huisartsenposten geleid. Per consult scheelt dat ongeveer 175 euro. In 2009 was de totale besparing in Leiden dus zo’n 1,75 miljoen euro. Maar volgens de NZa begaat de huisartsenpost een economisch delict. ER dreigt nu een eind te komen aan het Leidse experiment dat in 2009 dus netto 1,2 miljoen aan besparingen heeft opgeleverd en precies doet waar het ministerie omvraagt: bezuinigen en efficiente zorg leveren, zo meldt de NOS.
De Spoedeisende Hulp in ziekenhuizen wordt frequent bezocht door patienten die eigenlijk bij de, veel goedkopere, huisarts moeten zijn. Dat geeft extra werkdruk op een spoedeisende zorg en de zorgkosten lopen extra op zonder noodzaak. In Leiden zorgen de beide ziekenhuizen en de huisartsenposten er samen voor dat die patienten niet meer zo maar naar de Spoedeisende Hulp komen.
Die cijfers zijn afkomstig van de samenwerkende ziekenhuizen, huisartsenposten en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Van die opbrengst moeten nog wel de extra kosten afgetrokken worden die zijn gemaakt voor de huisartsen op de huisartsenposten. Netto blijft er dan een besparing van toch nog 1,2 miljoen euro over.
De huisartsen die de diensten op de huisartsenposten draaien krijgen daar in Leiden ongeveer honderd euro per uur voor, dat is twee keer het normale tarief van vijftig euro. Om het Leidse project tegemoet te komen heeft de NZA toestemming gegeven om 65 euro te betalen, maar daar doen de artsen het niet voor.
De Leidse huisartsenposten begaan een economisch delict door meer te betalen dan het toegestane tarief is hun te verstaan gegeven door de NZA. Tot op heden is de situatie gedoogd, maar er is nog steeds geen oplossing.
De NZA voert binnenkort weer overleg met het ministerie om te zoeken naar een oplossing.
Zo