Zeeuws Radiotherapeutisch Instituut maakt gebruik van RapidArc techniek

Array

Bij het ZRTI in Vlissingen worden sinds februari 2010 enkele patienten behandeld met de RapidArc techniek. Dit is een vorm van radiotherapie waarbij de straling zich zoveel mogelijk op de tumor richt en het omringende gezonde weefsel optimaal wordt gespaard. Zo kan de stralingsdosis aan de tumor worden toegediend in een kortere tijd, terwijl er minder bijwerkingen zijn voor de omliggende organen. De techniek wordt gebruikt bij sommige vormen van prostaatkanker en hoofd-hals tumoren.

De behandeling van kanker door middel van ioniserende straling (een vorm van röntgenstraling met een zeer hoge energetische waarde)  heeft de laatste 10 tot 20 jaar een geweldige technologische ontwikkeling doorgemaakt. Het ZRTI wil haar patienten het best mogelijke bieden en start daarom met de toepassing van de RapidArc-techniek. Deze techniek is een verfijning van de huidige behandeltechnieken. Patienten die met RapidArc worden behandeld zullen dit merken omdat het toestel rondom de patient draait (Arc).

Intussen wordt de dosis straling met grote nauwkeurigheid en in hoog tempo afgegeven (Rapid) aan de tumor.

De tumor krijgt hierdoor de volle dosis straling in minder dan twee minuten. Een belangrijk voordeel van RapidArc ten opzichte van conventionele technieken is dat het nabij de tumor liggende gezonde weefsel vaak beter gespaard kan worden omdat er meer mogelijkheden zijn om dosisverdelingen af te geven. Tevens zijn de toestellen met RapidArc toepassing uitgerust met een apparaat waarmee tijdens de behandeling beelden kunnen worden gemaakt om de exacte positie van de tumor te bepalen. Op deze manier kan de dosis nog nauwkeuriger worden afgegeven op de plaats waar dat gewenst is.

Het ZRTI is naast het VU medisch centrum in Amsterdam en het Universitair Ziekenhuis te Gent, één van de eerste radiotherapiecentra in Europa waar RapidArc wordt toegepast.

In Nederland krijgen jaarlijks 75.000 mensen kanker. Naar schatting neemt dit aantal in de komende jaren (tot 2015) toe tot ongeveer 95.000 nieuwe gevallen per jaar. Ongeveer de helft komt in aanmerking voor radiotherapie (vaak in combinatie met chirurgie of chemotherapie). Radiotherapie neemt daarom een zeer belangrijke plaats in binnen de oncologie, als behandelmethode die zowel gericht kan zijn op genezing als op pijnbestrijding.

Bron: ZRTI

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen