Massa ontslag bij MSD: 2175 van de 4500 werknemers van de fabriek worden ontslagen
ArrayHet farmaceutische bedrijf MSD in Oss, het voormalige Organon, ontslaat 2175 van de 4500 werknemers. Het Amerikaanse bedrijf voert wereldwijd een herstructurering door in zijn onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen en productie-onderdelen. Als gevolg van deze aanpassingen is MSD van plan de komende twee jaar de activiteiten op acht R&D-locaties wereldwijd stop te zetten, waaronder die in Oss, Schaijk en de Nobilon-site in Boxmeer. De maatregelen worden naar verwachting aan het einde van het eerste kwartaal van 2011 doorgevoerd, waarbij het bedrijf zal voldoen aan alle verplichtingen op het gebied van overleg met medezeggenÂschapsÂorganen.
Bij de vestiging van MSD in Oss verdwijnt bijna de helft van het aantal banen. Voor eind volgend jaar worden bijna 2175 van de 4500 arbeidsplaatsen geschrapt.
Ongeveer duizend banen gaan verloren bij de afdeling Research and Development, die in z’n geheel wordt opgeheven. Dit onderdeel verdwijnt begin volgend jaar al. Bij de productie-afdelingen worden 925 arbeidsplaatsen geschrapt.
Als onderdeel van de integratie van de wereldwijde R&D organisatie zullen enkele grote multi-disciplinaire locaties de research van de verschillende therapeutische gebieden ondersteunen. Als gevolg daarvan zal de research voor Women’s Health en Endocrinologie (gezondheid voor vrouwen, bv anticonceptie, vruchtbaarheidsbehandelingen, overgangsklachten en endometriosis) van MSD in Oss overgeplaatst worden naar met name de Verenigde Staten. MSD blijft zich richten op de ontwikkeling van geneesmiddelen en producten voor Women’s Health en zal internationale samenwerkingsverbanden in research blijven aangaan.
De site in Oss blijft een belangrijke productielocatie voor MSD’s farmaceutische en biotechnologische producten. Het bedrijf heeft tevens bekendgemaakt dat het de personele bezetting in de Productie in Oss wil inkrimpen in het kader van maatregelen bedoeld om een efficientere en meer rendabele internationale supply chain te realiseren. Ook bij deze herstructurering zal MSD alle verplichtingen op het gebied van overleg met medezeggenÂschapsÂorganen nakomen.
Als gevolg van het herstructureringsprogramma in Oss gaan voor het eind van 2012 naar verwachting 2.175 van de huidige 4500 banen in Oss verloren.
“De site in Oss heeft een lange en uitstekende staat van dienst waar MSD veel waardering voor heeft. De plannen die we vandaag bekendmaken zijn ingrijpend, maar noodzakelijk om, na de fusie met Schering-Plough, ons bedrijf te kunnen laten concurreren in een bijzonder uitdagende omgeving. “ aldus Hans Kortlever, senior vice president en regionaal directeur voor Midden-Europa. “We beseffen en betreuren dat deze plannen grote consequenties hebben voor onze getalenteerde en hardwerkende collega’s die het bedrijf gaan verlaten. We zullen hier met de nodige zorg mee omgaan en de getroffen medewerkers zoveel mogelijk helpen bij het vinden van ander werk.â€
MSD neemt deze maatregelen op weloverwogen en zorgvuldige wijze en onderzoekt tevens initiatieven om de impact van de aangekondigde banenreductie op de gemeenschap in Oss te verzachten. Daarom onderzoekt MSD business development-initiatieven om de campus in Oss op den duur te herontwikkelen. Met de academische wereld en diverse overheden wordt gesproken om een deel van het terrein en de bestaande voorzieningen om te vormen tot een nieuw science park, mede voor de ontwikkeling van de Osse gemeenschap.
“Lokale, regionale en nationale overheden, universitaire en industriele onderzoekscentra, publiek –private samenwerkingsverbanden en venture capital partners hebben al veel belangstelling getoond voor het opzetten van een nieuw model voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van life sciences en innovatie in Nederland,†aldus Kortlever. “MSD gaat met alle betrokken partijen nauw samenwerken om alle mogelijkheden goed te onderzoeken. Uiteraard zullen we onze medewerkers en de Osse gemeenschap hiervan op de hoogte blijven houden.â€
Onze medewerkers zijn vandaag in persoonlijke bijeenkomsten ingelicht.
Ook ondernemingsraden, vakbonden en andere belanghebbenden zijn inmiddels op de hoogte gebracht en het bedrijf werkt nauw met hen samen om vragen te beantwoorden en waar nodig ondersteuning te bieden. Medewerkers van MSD die door de maatregelen worden getroffen, kunnen gebruikmaken van het Sociaal Plan dat op 18 mei jl. met de vakbonden is overeengekomen.
De afgelopen jaren heeft het MSD-concern ook andere farmaciebedrijven overgenomen. Activiteiten van deze ondernemingen worden samengevoegd, waardoor personeel overbodig is geworden.
Een andere oorzaak voor het grote banenverlies is volgens MSD de wereldwijde roep om goedkope medicijnen. Daardoor is er minder geld voor innovatie.
Oss is een van de acht zogeheten Research& Development-locaties van MSD wereldwijd die voor eind 2012 dichtgaat. Ook de activiteiten in Schaijk en bij Nobilon in Boxmeer worden stopgezet. Daarnaast wordt ook de productie van medicijnen op de vestiging in Oss fors ingekrompen. De werknemers zijn daarover donderdag ingelicht, meldde MSD donderdag. Voor de ontslagen medewerkers is een sociaal plan.
“De plannen zijn ingrijpend, maar noodzakelijk om, na de fusie met Schering-Plough, ons bedrijf concurrerend te laten blijven“, zegt regionaal directeur Hans Kortlever van MSD voor Midden-Europa. “We beseffen en betreuren de consequenties voor hardwerkende collega’s die het bedrijf gaan verlaten. We helpen de getroffen medewerkers zo veel mogelijk bij het vinden van ander werk.”
Vakbonden hebben eerder al verbolgen gereageerd op de reorganisatie. Organon, de gemeente Oss, de provincie Brabant, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en het ministerie van Economische Zaken willen een campus in Oss oprichten, waar zich kleine onderzoeksbedrijven kunnen vestigen. Deze campus zal echter, zeggen de partijen, bij lange na niet het banenverlies bij Organon kunnen opvangen.
One thought on "Massa ontslag bij MSD: 2175 van de 4500 werknemers van de fabriek worden ontslagen"
Comments are closed.
MSD Organon en vele anderen
Schandalig hoe die multinationals elke keer weer het Nederlands volk misbruiken subsidies opstrijken, kennis inpikken en ondertussen naar een 3e wereld land gaan verhuizen, even googlen en je weet waar ze grootse plannen hebben (wel van onze inzet, geld en kennis).
Ik zou zeggen Nederland stel paal en perk, neem de zaak over of laat die multinationals al die mensen die er hebben gewerkt hun pensioen, ww etc. betalen tot ze dood zijn.
Het is gewoon te gek voor woorden dat men dit onder het mom van concurrentie dit allemaal kan doen, hoezo concurreren met een land dat geen sociale voorzieningen heeft, goedkope slavernij noem ik het. En geen van de partijen die er maar iets aan wil doen.
Ik heb er maar een woord voor over schandalig, wie volgt Philips, Akzo ze zijn al druk bezig let maar op.
Adev