ActiZ opgelucht dat afschaffen contracteerplicht is uitgesteld

Array

De contracteerplicht van verpleeg- en verzorgingshuizen door zorgverzekeraars wordt voorlopig niet afgeschaft. Vorige week nam de Tweede Kamer een motie van die strekking aan. ActiZ is hier blij mee. Dit is in lijn met eerdere afspraken en met de controversieel verklaring van de toekomst van de AWBZ. Het afschaffen van de contracteerplicht is een ingrijpende maatregel voor de zorgaanbieders en kan niet los gezien worden van de ontwikkelingen in de AWBZ.

ActiZ is verheugd dat haar oproep om de contracteerplicht niet overhaast af te schaffen, navolging heeft gevonden in de motie van Kamerleden Wolberts (PvdA) en Leijten (SP). De Kamerleden stelden dat een demissionaire regering hierover niet kan besluiten op het moment dat de toekomst van de AWBZ controversieel is verklaard.
ActiZ blijft pleiten voor een zorgvuldige voorbereiding van de afschaffing en een nieuwe toets van de randvoorwaarden voor afschaffing.

Verantwoorde afschaffing

Dát intramurale contracteerplicht afgeschaft gaat worden, staat niet ter discussie. Zowel de branche van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg als het ministerie van VWS vinden dat dit een belangrijke stap is om de AWBZ meer vraaggericht te maken. Het moment waarop dit gebeurt, is echter ook belangrijk. In 2005 heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) onderzocht wat nodig is om de opheffing op verantwoorde manier plaats te laten vinden. Toen constateerde het CVZ dat er ‘nogal wat randvoorwaarden’ ontbraken. ActiZ meent dat nog steeds niet aan alle randvoorwaarden is voldaan.

Voorwaarden
Het opheffen van de contracteerplicht heeft grote gevolgen voor de zorgaanbieders. Wanneer de zorgverzekeraars niet meer verplicht zijn om contracten af te sluiten met alle zorgaanbieders in de regio, kan hun voortbestaan onzeker worden. Zorgaanbieders moeten dan echt gaan concurreren om hun bedden gevuld te krijgen. Dit vereist een zorgvuldige voorbereiding en een verantwoorde aanlooptijd. Zorgaanbieders hebben tijd nodig om reserves op te bouwen om de continuïteit van zorg te kunnen blijven bieden, ook als zij een paar lege bedden hebben. Een voorwaarde om te concurreren, is dat de bekostiging echt clientvolgend wordt. Dan kiest de client zelf zijn aanbieder, en het budget volgt.

Extra belasting

VWS heeft eerder toegezegd dat zij de contracteerplicht nog niet zou opheffen, om de zorgorganisaties niet extra te belasten in een tijd waarin zij ook met veel andere veranderingen te maken hebben. Zo is de invoering van de zorgzwaartepakketten pas dit jaar officieel. Ook is er nog geen duidelijkheid over de financiering van vastgoed en de invoering van een zogenoemde normatieve huisvestingscomponent.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen