Voetbalstress en het hart

Array

De spanning stijgt nu het Nederlands elftal de halve finale heeft gehaald. Dit soort spanning kan het lichaam meestal goed aan. Toch zorgt een WK bij meer mensen voor hartklachten dan normaal. Hoe is dit te voorkomen?

Gemiddeld lopen voetbalsupporters tijdens een belangrijke voetbalwedstrijd ongeveer 1,5 tot 2,5 keer zoveel kans op een hart- of vaatprobleem dan normaal. Niet voor iedereen is het risico even hoog tijdens spannende wedstrijden:

  • vrouwen hebben een veel lager risico dan mannen
  • hartpatienten lopen een hoger risico dan niet-hartpatienten

Hoe voorkomt u hartproblemen tijdens het WK?
Niet alleen stress zorgt voor extra risico. Ook het eet- en drinkgedrag rond wedstrijden speelt mee. Enkele adviezen:

  • drink extra water en (light)frisdrank
  • wees matig met alcohol
  • eet gezond en lekker
  • slaap voldoende
  • rook niet
  • strek regelmatig de benen
  • kalmeer iemand die zich te veel opwindt met relativerende opmerkingen

Als u hartpatient bent en zich zorgen maakt, is het verstandig om met uw behandelend arts te overleggen of extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Wanneer is het risico op harklachten het hoogst?
De meest stressvolle momenten op een WK doen zich voor wanneer:

  • uw favoriete team speelt
  • de wedstrijd beslist moet worden met strafschoppen
  • uw team uitgeschakeld dreigt te worden

Op deze momenten is het risico op hartproblemen hoger dan normaal.

Tips

Duits onderzoek
Tijdens het WK van 2006 hebben Duitse onderzoekers gekeken naar de relatie tussen (spannende) voetbalpartijen en hartklachten. Ze telden het aantal mensen met een hartinfarct, hartritmestoornissen of een hartstilstand.

De grafieken uit dit onderzoek laten duidelijke pieken zien: 6 van de 7 speeldagen springen er direct uit. De hoogste pieken liggen op de spannendste dagen.

In de kwartfinale won Duitsland met strafschoppen van Argentinie en 4 dagen later verloor het team in de halve finale van Italie. Op beide dagen waren er ongeveer 3 keer zoveel mensen met hartproblemen dan normaal.

Bijna de helft van de mensen die op de wedstrijddag met hartklachten werden opgenomen, was (al) hartpatient. In de controlegroep was dit 29%.

Bron: Hartstichting & Ute Wilbert-Lampen e.a.: ‘Cardiovascular Events during World Cup Soccer’, N Engl J Med, 31 januari 2008 358 (5): 475-83.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen