Blauwalg verspreidt zich razendsnel door de aanhoudende hitte

Array

Buiten zwemmen is niet overal even gezond. In meren en binnenwateren groeien volop blauwalgen. Die verspreiden zich razendsnel door de aanhoudende hitte. De provincie Utrecht raadt zwemmers aan alleen in officiële zwemplassen een duik te nemen. In Limburg is al een plas gesloten voor zwemmers omdat er giftige blauwalgen zijn gevonden. Water waar veel blauwalg in zit kan bij zwemmers die het inslikken misselijkheid, diarree en koorts veroorzaken. De kwaliteit van het zwemwater kunt u nakijken op http://www.zwemwater.nl/.

Blauwalgen kunnen bij warm weer in het water ontstaan. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Blauwalgen scheiden giftige stoffen af. Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan het maag- en darmklachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. De gemeente en het waterschap adviseren om contact met het water te vermijden. Het is verstandig om honden niet te laten zwemmen in water met blauwalgen. De blauwalgen verdwijnen vanzelf uit het water als de temperatuur daalt. Het water wordt dan weer helder. Dat kan enkele weken duren. Als de concentratie verhoogt en er grote drijflagen met blauwalgen ontstaan, zal het waterschap alsnog maatregelen overwegen. Het waterschap blijft hierop alert.

Ook vogelpoep in het water of parasieten kunnen voor problemen zorgen. Wie veilig wil zwemmen kan volgens Rijkswaterstaat het beste een duik nemen in de Noordzee.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen