Blauwalg verspreidt zich razendsnel door de aanhoudende hitte
ArrayBuiten zwemmen is niet overal even gezond. In meren en binnenwateren groeien volop blauwalgen. Die verspreiden zich razendsnel door de aanhoudende hitte. De provincie Utrecht raadt zwemmers aan alleen in officiële zwemplassen een duik te nemen. In Limburg is al een plas gesloten voor zwemmers omdat er giftige blauwalgen zijn gevonden. Water waar veel blauwalg in zit kan bij zwemmers die het inslikken misselijkheid, diarree en koorts veroorzaken. De kwaliteit van het zwemwater kunt u nakijken op http://www.zwemwater.nl/.
Blauwalgen kunnen bij warm weer in het water ontstaan. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Blauwalgen scheiden giftige stoffen af. Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan het maag- en darmklachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. De gemeente en het waterschap adviseren om contact met het water te vermijden. Het is verstandig om honden niet te laten zwemmen in water met blauwalgen. De blauwalgen verdwijnen vanzelf uit het water als de temperatuur daalt. Het water wordt dan weer helder. Dat kan enkele weken duren. Als de concentratie verhoogt en er grote drijflagen met blauwalgen ontstaan, zal het waterschap alsnog maatregelen overwegen. Het waterschap blijft hierop alert.
Ook vogelpoep in het water of parasieten kunnen voor problemen zorgen. Wie veilig wil zwemmen kan volgens Rijkswaterstaat het beste een duik nemen in de Noordzee.