Voedingswaarde op je mobiel

Array

Mensen moeten op hun gsm kunnen zien hoeveel vet of zout er zit in een potje pindakaas of andere voeding.Voor mensen die al overgewicht hebben, komt daar een rood alarm bij. Deze techniek moet binnen een paar jaar beschikbaar zijn, stelde wetenschapper Herman Koeter zaterdag tegen het ANP.

De 62-jarige Nederlander was jarenlang wetenschappelijk directeur van het EU-agentschap EFSA voor veilige voeding en OESO-bestuurder voor veiligheid van chemische stoffen. Met zijn charitatieve organisatie Orange House Partnership in Brussel probeert hij nu de techniek in heel Europa van de grond te krijgen door vele debatten en rapporten.

Koeter vindt dat er nu bijna onleesbare informatie op het etiket van voedingsproducten staat. “Ik vind het ook nogal bevoogdend om de informatie te beperken tot wat goed voor je is en wat niet. Mensen weten best dat ze soms ongezond eten. Nou èn? Een ijsje eten als je niet lekker in je vel zit, kan juist erg positief werken.”

Veel informatie kan volgens hem verschuiven van het etiket naar internet: het etiket zou alleen de meest relevante ingredienteninformatie moeten vermelden. “Soms zijn producten ook te klein voor allerlei informatie op een etiket. Bijvoorbeeld zo’n flesje Yakult en andere verdunde yoghurts met zogenaamde probiotica. Die flesjes claimen wel dat je ze moet drinken om langer te leven. Maar ze vermelden niet hoe dat werkt.”

Koeter denkt aan een techniek waarbij mensen hun gsm richten op de nieuwe generatie drie-dimensionale barcodes op de producten. Op de gsm verschijnt dan meer informatie dan op een etiket past. Hij beseft dat de techniek in arme landen als Roemenie en Bulgarije voorlopig niet goed toepasbaar is. “Daarom zouden we de eerste jaren vooral nog met pictogrammen moeten werken. Uiteindelijk willen we elektronische overdacht van de informatie.”

Bron: AGD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen