Mogelijk verband tussen leefstijl en erfelijke borstkanker

Array

Vrouwen die belast zijn met de erfelijke genetische afwijking in het BRCA1 of BRCA2 gen, kunnen hun verhoogde risico op het krijgen van borstkanker mogelijk terugbrengen door hun leefstijl aan te passen. Deze voorlopige conclusie kan getrokken worden uit het proefschrift van Anouk Pijpe, onderzoeker bij het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis die hier vrijdag 2 juli op hoopt te promoveren aan VU medisch centrum te  Amsterdam.

Vrouwen met bewezen erfelijke aanleg voor borstkanker, BRCA1/2-mutatiedraagsters, hebben een zes- tot achtmaal grotere kans op het krijgen van borstkanker dan vrouwen zonder deze erfelijke aanleg. Dit risico lijkt enigszins teruggebracht te kunnen worden door regelmatig bewegen en een gezond lichaamsgewicht.

Dat een gezonde leefstijl het risico op borstkanker voor de algemene bevolking verkleint was al eerder aangetoond. Het onderzoek van Anouk Pijpe laat zien dat dit ook geldt voor vrouwen met erfelijke borstkanker (BRCA 1 en 2).  Anouk Pijpe geeft aan dat haar onderzoek – een van de eerste in zijn soort – een stap in de goede richting is, maar dat we er nog lang niet zijn: ‘Het is nog te vroeg voor specifieke aanbevelingen. Daarvoor is vervolgonderzoek noodzakelijk.’ Tot die tijd is de belangrijkste boodschap aan BRCA1/2 mutatiedraagsters dat de aanbevelingen zoals die in het algemeen gelden, zeker ook voor hen van toepassing zijn.

NKI-AVL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen