DON financiert diabetesonderzoek aan het LUMC met €750.000

Array

Met donatie wil DON diabetes geneesbaar maken voor volgende generaties
Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) gaat een diabetesproject in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ondersteunen. Het project staat onder leiding van de internisten prof. Ton Rabelink en dr Eelco de Koning van het LUMC. Diverse instituten hebben recent aanvragen bij Stichting DON ingediend en gepresenteerd. Het bestuur van Stichting DON heeft, in samenspraak met DON’s Wetenschappelijke Raad, besloten het onderzoek van Rabelink’s team te steunen met een donatie van 750.000 euro.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) staat bekend om de focus op diabetesonderzoek, op het gebied van type 1, type 2 diabetes en de complicaties. Een van de belangrijke onderzoeksthema’s in het LUMC is β-cel therapie: het vervangen van insuline-producerende cellen. Het onderzoek van het team van Rabelink is gericht op vasculaire biologie en regeneratieve geneeskunde, in het bijzonder in relatie tot nier- en diabetespatienten. Hij initieert en stimuleert de ontwikkeling van innovatieve celtherapie op het gebied van niertransplantatie en β-cel-vervangingstherapie bij patienten met diabetes.

Extra genezingen dankzij ‘eilandjes-transplantatieprogramma’

“Met het geld van stichting DON gaan we de volgende stap in de ontwikkeling van celtherapie voor diabetes zetten. Op dit moment kunnen we zo’n 20 tot 25 patienten per jaar genezen met een alvleesklier-transplantatie. Zo’n transplantatie is een ingrijpende operatie die niet voor iedereen is geschikt. Is dit wel het geval, dan geeft het een enorme verbetering van de levensverwachting. Daarom heeft dr. Eelco de Koning enkele jaren geleden het ‘eilandjes-transplantatieprogramma’ geoperationaliseerd. Dit programma maakt het mogelijk om vanuit de alvleesklieren, die niet geschikt zijn voor transplantatie, toch de betacellen te isoleren. Deze brengen we dan, met behulp van een aanzienlijk minder belastende ingreep, in. Op deze manier kunnen we nog een extra 10 tot 15 patienten per jaar genezen”, zegt Rabelink.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan

De doorbraak die Rabelink en zijn team voor ogen staat, moet resulteren in een derde methode. Na een eilandjes-isolatie blijkt het restweefsel nog stamcellen te bevatten, die in het laboratorium opgekweekt kunnen worden tot betacellen. Met behulp van deze stamcellen zou diabetes genezen kunnen worden. Nu is dit volgens Rabelink gemakkelijker gezegd dan gedaan. “We kunnen weliswaar stamcellen te pakken krijgen, maar we moeten ook nog heel veel werk verzetten om er grotere hoeveelheden van te krijgen. Ook moet precies worden uitgezocht hoe we ze het beste tot betacellen kunnen laten uitrijpen. Dit betekent heel erg veel onderzoek waarbij alle kweekcondities steeds opnieuw moeten worden uitgetest. En bovenal moet dit ‘uitrijpen’ meteen zo gebeuren dat het later ook weer bij mensen toepasbaar is. We zijn dan ook ontzettend blij met de grote donatie die we van Stichting DON hebben mogen ontvangen”, aldus Rabelink. Hij wil met het geld van Stichting DON dit productieproces heel precies in kaart brengen. Gezien de ervaringen met het eilandjes-programma denkt het LUMC circa vijf jaar nodig te hebben om het beoogde nieuwe product – β-cellen afkomstig uit het restweefsel van eilandjes-isolatie – te realiseren.

Over Stichting DON

Maarten de Gruyter (35), zelf diabetespatient, richtte in 2006 de Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) op. Wereldwijd  hebben 253 miljoen mensen diabetes. Jaarlijks komen hier zeven miljoen patienten bij. Diabetes is een van de meest voorkomende ziekten bij kinderen en tieners. Gedreven door de ambitie om diabetes de wereld uit te helpen, houdt stichting DON zich intensief bezig met fondsenwerving. Al het geld is bestemd voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op het voorkomen en genezen van deze slopende ziekte, die bekend staat als de belangrijkste oorzaak van nierfalen, blindheid, amputaties van ledematen en hart- en vaatziekten.

Behalve een bestuur bestaande uit Maarten de Gruyter, Pep Akkerman, Arabella Coebergh en Patricia Schröder kent DON een Raad van Toezicht bestaande uit mr. Willem F.C. Stevens, mr. Jaap de Hoop Scheffer, Jaap J.N. Rost Onnes, mr. Marc Schröder en drs. Maarten de Groot. De Wetenschappelijk Raad bestaat uit dr. Paul Bouter, dr. Eelco de Koning, prof. dr. Rijk Gans en prof. dr. Bo Coolsaet. DON-ambassadeurs zijn Michiel Borstlap en Paul Haarhuis.

www.sdon.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen