Stemming Eerste Kamer over motie L-EPD een week uitgesteld
ArrayDe Eerste Kamer wil opnieuw in discussie met demissioniar minister Ab Klink (Volksgezondheid) over het L-EPD/ De Senaat besloot dinsdag nog niet te stemmen over de klaarliggende moties. Dat gebeurt volgende week, na het debat met Klink. Het is onduidelijk of de Eerste Kamer in een motie gaat eisen dat de invoering van het Elektronisch Patientendossier wordt gepauzeerd. Enkele bedrijven zouden hebben geprotesteerd; de motie zou tot ‘grote problemen’ leiden. De kans is groot dat de invoering van het EPD wordt uitgesteld. Minister Ab Klink zou de wet hebben gewijzigd op het moment dat deze wel door de Tweede Kamer, maar nog niet door de Eerste Kamer was behandeld. Als de Tweede Kamer niet de kans krijgt om zich over het gewijzigde wetsvoorstel uit te spreken, is de wet ongrondwettig.
De Eerste Kamer blijft kritisch over het EPD. De Senaat heeft onvoldoende vertrouwen of het systeem de privacy van patienten wel genoeg waarborgt. Een van de voornaamste kritiekpunten uit de Kamer is dat de minister bezig is en blijft om het landelijk EPD te realiseren zonder dat de daarbij behorende wetgeving door beide Kamers is goedgekeurd. Ook vroeg de senaat zich af of de procedure staatsrechtelijk wel klopt; de wet ligt al bij de Eerste Kamer terwijl het parlement nog moet oordelen over de aangekondigde wijzigingen.
Een van de moties waarover gestemd zou worden betrof de vraag van de Kamer om alle voorbereidende activiteiten voor het EPD (en specifiek de ontwikkeling van en investering in het Landelijk Schakelpunt [LSP]) op te schorten. Deze motie kan uitgelegd worden als een stop van het onderhoud aan de huidige implementatie van het LSP.
De minister gaf aan dat hij, indien hij uitvoering moet geven aan deze motie, niets anders kan doen dan ook alle regionale systemen stilleggen. Deze systemen blijven qua veiligheid en regelgeving immers ver achter bij de maatregelen die van toepassing zijn op het landelijk systeem.
Een van de twee andere moties betrof het ontwerp van een hernieuwde procedure van bezwaar en/of toestemming en deze voor te leggen aan de volksvertegenwoordiging. De derde motie handelde over het in samenspraak met de veldpartijen opstellen van een (nieuw) communicatieplan voor de invoering van het landelijk EPD.
De Eerste Kamer was van plan om in een motie te eisen dat demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid geen ‘onomkeerbare beslissingen’ zou nemen voordat een aantal vragen van de Kamer zou zijn beantwoord. De Senaat wilde onder andere van minister Klink weten hoe goed het systeem is beveiligd en of de baten van het systeem wel opwegen tegen de veiligheidsrisico’s. Daarmee zou het EPD in feite worden uitgesteld totdat Klink antwoord op de vragen heeft gegeven. Daniel Fortuyn, fractiemedewerker van D66 meldde dat enkele bedrijven zich hebben aangediend, omdat uitstel voor ‘grote problemen’ zou zorgen.
Daarop zijn de behandeling van en de stemming over de motie opgeschort. Het is onduidelijk om welke bedrijven en om welke problemen het gaat. De moties worden volgende week dinsdag verder behandeld; dan zou er meer duidelijkheid over eventueel uitstel moeten komen.