Geluk komt met de jaren: 65-plussers zijn het gelukkigst

Array

De eerste resultaten van het grootschalige geluksonderzoek via de website gelukswijzer.nl zijn deze week gepresenteerd. Meest opvallende uitkomst: 65-plussers zijn het gelukkigst. Deze leeftijdsgroep beleeft meer plezier aan dagelijkse activiteiten zoals uitgaan en bewegen dan jongere mensen. Ook voelen ze zich gelukkiger als ze hun tijd alleen doorbrengen.

Meting geluk
Univé-VGZ-IZA-Trias en de Erasmus Universiteit Rotterdam willen met de website www.gelukswijzer.nl mensen zicht geven op hun geluk en zo ondersteunen bij een fijner leven. Eerder onderzoek wijst uit dat geluk een krachtig preventief gezondheidsinstrument is. Deelnemers aan de gelukswijzer beantwoorden regelmatig via internet enkele vragen over hun geluksgevoel. Ze geven met een cijfer aan hoe gelukkig ze zich hebben gevoeld. Via het dagboek geven ze aan wat ze de vorige dag gedaan hebben en hoe prettig ze zich bij die activiteiten gevoeld hebben. Deelnemers kunnen hun geluk vervolgens vergelijken met dat van de gemiddelde Nederlander of met het geluk van mensen in dezelfde levenssituatie. Mensen krijgen daarmee meer zicht op hun eigen geluk.

Geluksgevoel per leeftijdscategorie
De eerste resultaten van het geluksonderzoek zijn deze week gepresenteerd. Het gemiddeld geluksgevoel per leeftijdscategorie levert de nodige verschillen op. Zo neemt het geluksgevoel toe van 18-25 jaar (6.7) tot de categorie 26-35 jaar (6.9). Hierna loopt dit gevoel iets terug in de categorie 36-45 jaar (6.8) en 46-55 jaar (6.7). Ouderen tussen 56 en 65 jaar scoren gemiddeld een 7.0 en 65-plussers scoren het hoogst met een 7.2. Het onderzoek laat zien dat niet alleen wijsheid maar ook geluk met de jaren komt.

Geluksgevoel bij activiteiten
65-plussers ontlenen meer geluk aan het overgrote deel van de activiteiten ten opzichte van deelnemers uit jongere leeftijdscategorieen. Verder valt op dat de grootste verschillen tussen de leeftijdscategorieen zich voordoen bij studeren. Hierbij zien we dat jongvolwassenen (18-25 jaar) minder geluk ontlenen aan studeren (6.4) ten opzichte van 65 plussers (8.0). Wanneer we kijken naar geluksgevoelens per activiteit, dan zien we dat deelnemers het meeste plezier beleven aan uitgaan (7.6 tot 8.6) en bewegen (7.4 tot 8.2).

Geluksgevoel bij sociaal contact
Opvallend is dat deelnemers tussen de 55-65 jaar (6.8) en 65 plussers (7.1) zich gemiddeld genomen gelukkiger voelen wanneer ze hun tijd alleen doorbrengen in vergelijking tot deelnemers uit jongere leeftijdscategorieen (scores varierend van 6.4 tot 6.6). Ook blijkt dat deelnemers gemiddeld meer geluksgevoelens ervaren tijdens activiteiten met hun partner naarmate ze ouder worden, oplopend van gemiddeld een 7.0 voor jongvolwassenen (18-25) tot een 7.5 (voor 65 plussers).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen