Aanpassing maatregelen Q-koorts

Array

Op meer dan 300 Q-koortsvrije melkschapen- en melkgeitenbedrijven mag vanaf 15 juli weer worden gefokt. Ook wordt voor deze bedrijven het aanvoerverbod vanaf die datum opgeheven. Dat schrijven de ministers Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer.

Nu de seizoenspiek van Q-koortspatienten is uitgebleven en uit de voorlopige resultaten van onderzoek blijkt dat het vaccin goed werkt, is het volgens de bewindslieden goed om over te gaan naar een risicogebaseerd maatregelenpakket. De Q-koortsbacterie zal nooit helemaal uit Nederland verdwijnen, maar de belangrijkste besmettingsbron is met de zware maatregelen van de afgelopen periode weggenomen.

Q-koorts vrije bedrijven

Het fokverbod en het aanvoerverbod voor niet met Q-koorts besmette bedrijven vervallen op 15 juli. De tankmelkmonitoring blijft bestaan, maar wordt teruggebracht naar eens per maand in plaats van elke twee weken.

Besmette bedrijven

Voor besmette bedrijven wordt zowel het fokverbod als het aanvoerverbod op 15 augustus opgeheven, mits de rapportage van het onderzoek naar de effectiviteit van de vaccinatie de voorlopige uitkomsten bevestigt. Dit betekent dat deze bedrijven dan vanaf 16 augustus kunnen gaan herbevolken. Het levenslang fokverbod voor de achtergebleven niet-drachtige dieren blijft van kracht.

De tankmelkmonitoring blijft in de frequentie van elke twee weken.Naast een uitmestverbod tot 30 dagen na de lammerperiode, geldt er voor de mest een composteerperiode van 150 dagen in plaats van de huidige 90 dagen.

Overige maatregelen

Het uitbreidingsverbod, de hygienemaatregelen, de meldplicht en de vaccinatieplicht blijven ongewijzigd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen