Voetonderzoek moet klachten tijdens Vierdaagse voorspellen
ArrayDe Sint Maartenskliniek doet tijdens de Nijmeegse Vierdaagse onderzoek naar het ontstaan van voetklachten bij hoge belasting. Door het drukpatroon van de voet en de afwikkeling van de voet in kaart te brengen, verwachten de onderzoekers te kunnen voorspellen of er tijdens de Vierdaagse voetklachten zullen ontstaan. Voor het onderzoek zijn nog deelnemers nodig.
Van de 40.000 lopers die jaarlijks de Vierdaagse lopen, krijgt 50 procent te maken met voorvoetklachten. Deze klachten kunnen mogelijk worden voorkomen door het nemen van preventieve maatregelen, zoals het dragen van steunzolen. Dat dit niet gebeurt, komt deels omdat het nog niet mogelijk is om te voorspellen of iemand een verhoogde kans heeft op het krijgen van voetklachten.
Eerder onderzoek
De Sint Maartenskliniek heeft in 2008 de eerste stap gezet in het kunnen voorspellen van voorvoetklachten. Uit het onderzoek dat gedaan werd onder Vierdaagse-lopers bleek dat het drukpatroon en de afwikkeling van de voet fors veranderde door het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse. Op basis van de gegevens is een computersysteem ontwikkeld dat grotendeels kan voorspellen of mensen voorvoetklachten krijgen. Dit systeem wordt tijdens de Vierdaagse 2010 verder ontwikkeld en getest.
Het onderzoek
Deelnemers aan de Vierdaagse komen op zaterdag, zondag of maandag voor het begin van de Vierdaagse naar de Sint Maartenskliniek voor een meting. De druk onder de voet wordt gemeten met behulp van een drukplaat en er worden digitale foto’s gemaakt van de voeten. Deze gegevens worden ingevoerd in een computerprogramma. Na elke wandeldag komen de deelnemers bij de stand van de Sint Maartenskliniek om een vragenlijst in te vullen waarin zij de locatie en de ernst van de klachten aan heup, knieen en voeten kunnen aangeven. Na de Vierdaagse wordt gekeken of de voorspelling van het computerprogramma overeen komt met de gemeten klachten in de vragenlijst.
Deelnemen?
Loopt u tijdens de Vierdaagse de 40 km (vrouwen) of 50 km (mannen), heeft u geen voetklachten en draagt u geen steunzolen? Dan nodigt de Sint Maartenskliniek u uit om deel te nemen aan het onderzoek. U levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar preventie van blessures van u en uw collega-wandelaars. U kunt zich aanmelden bij Niki Stolwijk onderzoeker van de Sint Maartenskliniek, e-mail [email protected] of tel. 024-365 9155.