Minder uitval operaties door nieuwe planningsmethode voor semi-spoed patiënten

Array

Maartje Zonderland, adviseur Bedrijfsvoering in het LUMC, heeft een nieuwe planningsmethode ontwikkeld, waarbij de schaarse OK-ruimte optimaal wordt benut. Zonderland, tevens onderzoekster van de Universiteit Twente, concludeert dat het mogelijk is om een afweging te maken tussen het reguliere programma en de mate van vrijhouden van OK-tijd voor semi-spoed patienten, met als eindresultaat zowel winst voor patienten door minder afgezegde operaties, ruimte voor semi-spoed patienten en optimale bezetting van schaarse OK-capaciteit.

Zonderland deed haar onderzoek op de afdeling Neurochirurgie van het LUMC. Verder onderzoek is noodzakelijk om te zien of deze nieuwe planningsmethodiek mogelijk ook voor andere medische vakken en/of andere ziekenhuizen werkbaar is.

Ziekenhuizen ruimen doorgaans geen plaats in voor semi(half)-spoed patienten omdat men bang is dat de vrijgehouden operatiekamer (OK) niet altijd wordt gebruikt. In de praktijk worden daardoor vaak geplande reguliere operaties afgezegd zodat een semi-spoed operatie door kan gaan. Ir. Maartje Zonderland, onderzoekster van de Universiteit Twente, concludeert dat het mogelijk is om een afweging te maken tussen het reguliere programma en de mate van vrijhouden van OK tijd voor semi-spoed patienten, met als eindresultaat zowel winst voor patienten door minder afgezegde operaties, ruimte voor semi-spoed patienten en optimale bezetting van schaarse OK capaciteit.

Medische vakken zoals Neurochirurgie kennen een groot aandeel (40%) semi-spoed ingrepen. Dit betreft patienten die niet onmiddellijk, maar wel binnen 1 à 2 weken na aanmelding geopereerd moeten worden. Gezien de hoge kosten van een operatie buiten kantooruren, mogen in de meeste ziekenhuizen dit soort operaties alleen tijdens de reguliere OK tijd uitgevoerd worden. Ziekenhuizen willen echter geen (dure) OK-ruimte en tijd vrijhouden voor deze patienten, omdat deze tijd niet opgevuld kan worden wanneer zich geen semi-spoed patient aandient. Het gevolg van deze beslissing is dat semi-spoed patienten voorrang krijgen boven de regulier geplande operaties, en deze laatsten veelvuldig moeten worden afgezegd om de semi-spoed operatie doorgang te laten vinden. Dat is erg vervelend voor zowel patienten als ziekenhuispersoneel. Technisch wiskundige Maartje Zonderland van de Universiteit Twente onderzocht op de afdeling Neurochirurgie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de mogelijkheden van een nieuwe planningsmethode voor semi-spoed patienten. Het onderzoek is net gepubliceerd in het internationale toptijdschrift Health Care Management Science.


Methode

Met de nieuwe methode, gebaseerd op een wachtrijmodel, kan nauwkeurig ingeschat worden wat het effect is van het vrijhouden van een bepaalde hoeveelheid OK-tijd voor semi-spoed operaties. Hierdoor kan een evenwicht worden gevonden tussen enerzijds de tijd dat de OK leeg staat, omdat er minder semi-spoed patienten zich aanmelden dan verwacht, en anderzijds het aantal reguliere patienten wat afgezegd wordt, omdat de vrijgehouden tijd niet voldoende blijkt te zijn. Door het verbinden van kosten aan beide factoren, kan de optimale hoeveelheid vrij te houden OK-tijd voor semi-spoed patienten bepaald worden. Door het hanteren van deze planningsmethode, worden minder reguliere operaties afgezegd, terwijl de leegstand op de OK beperkt blijft. De afdeling Neurochirurgie van het LUMC is momenteel de nieuwe planningsmethodiek aan het uitproberen en is zeer enthousiast over de eerste resultaten. Verder onderzoek is noodzakelijk om te zien of deze nieuwe planningsmethodiek mogelijk ook voor andere medische vakken en/of andere ziekenhuizen werkbaar is.

Bron: Universiteit Twente

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen