Tandartsen ontraden schrappen mondzorg jeugd

Array

Tandartsen ontraden de Tweede Kamer om in te stemmen met het voorstel van minister Klink van VWS om de mondzorg voor jeugdigen van 18 tot 22 jaar niet langer op te nemen in het basispakket. Als deze maatregel doorgaat zullen meer mensen op latere leeftijd vaker gebitsproblemen krijgen en een grotere kans hebben op andere gezondheidsklachten zoals hartfalen. Bovendien zal de aard van die gebitsproblemen complexer zijn en ook een duurder type behandeling vergen. ?Omdat het jeugdgebit extra kwetsbaar is vanwege het tandglazuur dat nog niet geheel is uitgehard en jongeren financieel minder draagkrachtig zijn, draagt het wel vergoeden van de mondzorg voor jongeren van 18 tot 22 jaar fors bij aan het voorkomen van gebitsproblemen op latere leeftijd?, aldus NMT-voorzitter en tandarts Barnasconi.
Jeugdgebit extra kwetsbaar
Uit onderzoek van TNO en het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam blijkt het aantal tanden en kiezen dat door caries is aangetast tussen het 17e en 23e levensjaar met 51% stijgt1. Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, TNO Kwaliteit van Leven: Tandheelkundige verzorging Jeugdige ziekenfondsverzekerden (TJZ), Een onderzoek naar veranderingen in mondgezondheid en preventief tandheelkundig gedrag, pagina 39. Daarnaast blijkt uit sociaal-wetenschappelijk onderzoek2 Nieuwenhuijsen-Manders, HMTh. Verschillen tussen Adolescenten en Emerging Adults met betrekking tot schoolgerelateerde Risicofactoren, Lichamelijke Klachten en Voortijdig Schoolverlaten. Afstudeerscriptie, Open Universiteit Nederland, Faculteit Psychologie. Maart 2008 en Michaud, P., Chossis, I., & Suris, J. (2006). Health-related behaviour: Current situation, trends, and prevention. In S. Jackson & L. Goossens (Eds.), Handbook of Adolescent Development (pp. 284-300). New York: Psychology Press.? en praktijkervaring van tandartsen dat jongeren van 18 tot 22 jaar vaak zelfstandig gaan wonen, dat deze jonge mensen tijdelijk ongezonder gaan leven, eten en drinken, nonchalanter omgaan met hun mondhygiene en vanwege de financiele drempel (in het geval zij dit zelf zouden moeten betalen) minder snel preventief naar de tandarts komen.

Voorstel minister staat haaks op motie

Juist om deze redenen aanvaarde de Tweede kamer aan het begin van de termijn van het Kabinet Balkenende IV de motie Van der Veen3 Kamerstukken II 2006/07, 27 689, nr. 141. Het huidige voorstel van de minister van VWS staat haaks op deze motie en het op die motie gebaseerde besluit van de regering van 29 augustus 2007 tot de beperkte uitbreiding van het basispakker per 1 januari 20084 Staatsblad 2007 323. ?Het is consequent en ook eerlijk om de rekening voor de budgetoverschrijdingen in de zorg niet bij de jeugd neer te leggen?, aldus Barnasconi tot slot. De Partij van de Arbeid liet twee weken geleden weten de mondzorg voor de jeugd in het basispakket te willen houden.

Extracties door de kaakchirurg
De kaakchirurgen hebben, in het kader van de bezuinigingsnoodzaak, begrip voor het voorstel van de minister om het trekken van gebitselementen door de kaakchirurg uit het basispakket te schrappen. Daarnaast ondersteunen zij de ambitie van de minister om onterechte verwijzingen naar de kaakchirurg zoveel mogelijk te voorkomen. Kaakchirurgen willen hier graag nog meer dan nu het geval is over mee denken met het Ministerie van VWS.

1 Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, TNO Kwaliteit van Leven: Tandheelkundige verzorging Jeugdige ziekenfondsverzekerden (TJZ), Een onderzoek naar veranderingen in mondgezondheid en preventief tandheelkundig gedrag, pagina 39

2 Nieuwenhuijsen-Manders, HMTh. Verschillen tussen Adolescenten en Emerging Adults met betrekking tot Schoolgerelateerde risicofactoren, Lichamelijke Klachten en Voortijdig Schoolverlaten. Afstudeerscriptie, Open Universiteit Nederland, Faculteit Psychologie. Maart 2008 en Michaud, P., Chossis, I., & Suris, J. (2006). Health-related behaviour: Current situation, trends, and prevention. In S. Jackson & L. Goossens (Eds.), Handbook of Adolescent Development (pp. 284-300). New York: Psychology Press.?

3 Kamerstukken II 2006/07, 27 689, nr. 141

4 Staatsblad 2007 323

Recente artikelen