Hepatitis: Een virus in je lever

Array

De Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij (BWM) heeft een nieuw cahier uitgebracht over hepatitis. Door de globalisering neemt de kans om geïnfecteerd te raken met hepatitis toe. Daarom is het belangrijk om te weten hoe besmetting is te voorkomen via veilig gedrag en vaccinatie, hoe het hepatitisvirus valt op te sporen en welke behandelingen er zijn.

Hepatitis komt zeer veel voor. Wereldwijd zijn twee miljard mensen ooit in hun leven geïnfecteerd door de virussen die leverontsteking kunnen veroorzaken. Dat heeft lang niet altijd dramatische gevolgen. Hepatitis-A bijvoorbeeld, gaat meestal vanzelf over. Maar sommige vormen van hepatitis kunnen de lever ernstig beschadigen en tot de dood leiden, andere vormen worden chronisch en veroorzaken pas na vele (tientallen) jaren blijvende leverschade of leverkanker. Een wereldwijde strategie van vaccineren moet hepatitis-B de wereld uit werken, zoals ooit het pokkenvirus is uitgeroeid.
Zover is het nog niet. Jaarlijks sterven ongeveer één miljoen mensen aan de gevolgen van hepatitis. In Nederland komt acute hepatitis niet heel veel voor, wel hebben 100.000 Nederlanders een chronische infectie. Zij kunnen niet alleen het virus op anderen overdragen, maar lopen ook het risico ernstige complicaties te krijgen.
Bestellen
Het cahier ‘Hepatitis. Een virus in je lever’ is verkrijgbaar bij stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij voor €6,- exclusief verzendkosten. Wilt u een cahier bestellen? Dit kan het gemakkelijkst via de website www.biomaatschappij.nl Natuurlijk kunt u ook telefonisch of per mail bestellen, via tel +31 (0) 70 344 07 81 of [email protected].

Bestelinformatie: ‘Hepatitis. Een virus in je lever’,
ISBN 9789073196582.

De stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij geeft inzicht in de actuele ontwikkelingen op het terrein van de biowetenschappen. Vooral over de gevolgen daarvan voor mens en maatschappij. BWM is als onafhankelijke stichting ondergebracht bij NWO (de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen