Betere psychosociale kankerzorg door nieuwe richtlijn

Array

Momenteel ontbreekt structurele aandacht voor psychosociale problematiek. Dankzij de landelijke richtlijn ‘Detecteren behoefte psychosociale zorg’ kunnen ziekenhuizen betere psychosociale zorg geven aan patiënten met kanker. De Lastmeter wordt gebruikt als instrument om psychosociale problemen op te sporen. In een gesprek met de patiënt wordt de last, problemen en zorgbehoefte besproken. Op maat kan de patiënt worden bijgestaan bij allerlei problemen, van emotioneel tot praktisch of van lichamelijk tot levensbeschouwelijk. Dit resulteert in betere kwaliteit van leven en meer tevredenheid over de zorg.

Psychosociale problemen: ‘Distress’
Jaarlijks krijgen maar liefst 75.000 Nederlanders de diagnose kanker. En dit aantal stijgt. Als gevolg van hun ziekte en de behandeling, ondervinden patiënten problemen op lichamelijk, emotioneel, sociaal, praktisch en levensbeschouwelijk gebied. Door deze distress tijdig te signaleren en te bespreken met de patiënt kan passende zorg worden gegeven waardoor ernstiger problemen worden voorkomen.

De Lastmeter
De Lastmeter is een onderdeel van de richtlijn ‘Detecteren behoefte psychosociale zorg’. Het is een vragenlijst waarmee mensen in de oncologische zorg distress bij patiënten signaleren. Patiënten vullen zelf de Lastmeter in. Op een schaal van nul tot tien geven ze een cijfer aan hun last. Daarnaast geven zij op een standaard probleemlijst aan van welke problemen, zoals vermoeidheid of controleverlies, ze last hebben. De verpleegkundige of behandelend arts bespreken de uitkomst van de Lastmeter met de patiënt en verlenen vervolgens de juiste basale psychosociale zorg of verwijzen de patiënt door naar gespecialiseerde hulpverleners. Voor een goede afstemming en het waarborgen van continuïteit in de zorg moeten de score en het beloop van de Lastmeter toegankelijk zijn voor alle behandelaars.

Wanneer gebruiken?
Patiënten met kanker worden op verschillende momenten geconfronteerd met verschillende stressfactoren. Het regelmatig gebruiken van de Lastmeter is daarom nodig. De eerste keer bijvoorbeeld in het eerste vervolggesprek met de behandelend arts of verpleegkundige. Andere goede momenten zijn aan het begin en einde van elke behandeling; bij elk controlebezoek; bij een langdurige behandeling elke drie maanden en bij de overdracht naar de eerste lijn.
www.oncoline.nl
De landelijke richtlijn ‘Detecteren behoefte psychosociale zorg’ is evidence based en werd ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie (NVPO), Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC) en KWF Kankerbestrijding. De richtlijn werd onlangs gepubliceerd op www.oncoline.nl. Een samenvattingkaartje is binnenkort beschikbaar via http://detecterenpsychosocialezorg.ikcnet.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen