Aantal patiënten met huidkanker in twintig jaar meer dan verdubbeld

Array

Tussen 1989 en 2008 is het aantal patienten met huidkanker in twintig jaar meer dan verdubbeld Tussen 1989 en 2008 is het aantal nieuwe patienten met huidkanker gestegen van ongeveer 4.000 naar 10.500. Daarmee is huidkanker na slokdarmkanker de sterkst toenemende soort kanker in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie die zijn verzameld door de integrale kankercentra. Het betreft hier de kwaadaardigste vormen van huidkanker, zoals melanoom.

De oorzaak van de toename is niet helemaal duidelijk. Voor een deel wordt de toename van huidkanker veroorzaakt door de groei van het aantal ouderen, want ouderen hebben de meeste kans om huidkanker te krijgen. Mogelijk laten ook steeds meer ouderen verdachte afwijkingen verwijderen, zodat daardoor meer huidkanker wordt ontdekt. Een laatste reden voor de toename van huidkanker kan zijn dat steeds meer mensen in de zon komen. Blootstelling aan zonlicht (onbeschermd en overmatig) is de belangrijkste risicofactor van huidkanker, vooral bij mensen met een lichte huid.

Soorten huidkanker
Er zijn veel verschillende soorten huidkanker. De meest voorkomende vorm van huidkanker is het basaalcelcarcinoom. Daarover heeft de Nederlandse Kankerregistratie geen landelijke cijfers, maar naar schatting kregen in 2008 35.000 tot 40.000 mensen een basaalcelcarcinoom. Andere veel voorkomende soorten huidkanker zijn het Plaveiselcelcarcinoom (PCC) en melanoom. Voorbeelden van zeldzame vormen van huidkanker zijn Adenocarcinoom (AC) en Merkelcelcarcinoom (MCC).

Huidkankertype bepaalt behandeling
Het is van belang om precies te weten om wat voor soort huidkanker het gaat, omdat de ene soort veel agressiever is en eerder uitzaait dan de andere. Basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom zijn vrijwel nooit agressief. Er kan worden volstaan met het chirurgisch verwijderen van de afwijking. Bij agressievere vormen van huidkanker (melanoom, zeldzame vormen van huidkanker) is vaak een aanvullende behandeling nodig, bijvoorbeeld een extra operatie, bestraling of chemotherapie.

Forse stijging kankerpatienten
Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker bedroeg in 2008 bijna 12% van het totaal aantal nieuwe gevallen van kanker. Dit blijkt uit de nieuwe incidentiecijfers van de Nederlandse Kankerregistratie over 2008. In de afgelopen twintig jaar is dat aantal fors gestegen: van 56.000 in 1989 naar 89.000 in 2008. Deze stijging wordt grotendeelsveroorzaakt door groei van de bevolking en het toenemende percentage ouderen. Maar ook als voor deze factoren wordt gecorrigeerd, blijft er een forse stijging over van 3,8 gevallen per 1.000 inwoners in 1989 tot 4,4 per 1.000 in 2008.

Grootste toename bij vrouwen
De toename was het grootst bij vrouwen, waar een sterke stijging optrad van het risico op borstkanker, longkanker, huidkanker en darmkanker. Bij mannen was de toename geringer dan bij vrouwen, omdat een toename van prostaatkanker, darmkanker en huidkanker deels werd gecompenseerd door een afname van longkanker. Toch komt er bij mannen nog steeds meer longkanker voor dan bij vrouwen. Met 4,8 gevallen per 1.000 mannen tegen 4,0 per 1.000 vrouwen is ook de totale kankerincidentie bij mannen nog steeds het hoogst.

De Nederlandse Kankerregistratie (NKR)
De Nederlandse Kankerregistratie verzamelt sinds 1989 landelijk gegevens van kankerpatienten. Deze cijfers worden gebruikt voor onderzoek, het onderkennen van trends, de planning van gezondheidszorgvoorzieningen en de evaluatie van preventieprogramma’s, behandelingsmethoden en richtlijngebruik. Meer informatie en de cijfers vindt u op http://nkr.ikcnet.nl.
www.ikcnet.nl/nieuws/index.php?id=6108 – 22 jun 2010

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen