Nieuw registratiesysteem opent ‘black box’ van dwarslaesierevalidatie

Array

Het proefschrift van van Langeveld beschrijft de ontwikkeling en toepassing van een betrouwbaar registratiesysteem van paramedische revalidatietherapie gericht op mobiliteit en zelfverzorging bij patienten met een dwarslaesie. In vergelijking met andere landen is in Nederland de opnameduur voor mensen met een dwarslaesie in gespecialiseerde revalidatiecentra lang. Therapieprogramma’s kunnen inhoudelijk niet worden vergeleken omdat een betrouwbaar registratiesysteem ontbreekt. Dit was de directe aanleiding voor het ontwikkelen van een registratiesysteem voor paramedische dwarslaesie behandelingen, het Spinal Cord Injury Interventions Classification System (SCI-ICS). Het is het eerste Nederlandse registratiesysteem voor revalidatie in het algemeen en is het eerste registratiesysteem voor dwarslaesierevalidatie wereldwijd.
Van Langeveld onderzocht de therapie in 5 gespecialiseerde revalidatiecentra in 3 landen, Nederland (3), Noorwegen en Australie, onderzocht. Het blijkt dat de therapie in de Nederlandse centra niet veel van elkaar verschilt, maar dat er wel duidelijke verschillen zijn tussen landen. Zo wordt er in Nederland meer sport gegeven. Het aantal uren therapie per week is daarentegen in Nederland lager dan in Noorwegen en Australie. Met het SCI-ICS is het mogelijk geworden om de inhoud van therapie voor mensen met een dwarslaesie vast te leggen. Deze informatie kan worden gekoppeld aan behaalde resultaten.

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen