Ondersteuning voor gebruikers regeling chronisch zieken

Array

Op aandringen van de SP gaat de gemeente Amsterdam mensen die gebruik maakten van de oude regeling voor chronisch zieken actief benaderen en onderzoeken wat de omzetting van de oude in de nieuwe regeling voor gevolgen voor hen heeft. SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt: “Tot nu toe moesten mensen die merkten dat ze veel minder geld kregen dan vroeger, persoonlijk aan de bel trekken bij de gemeente. Dat de gemeente nu zelf actie onderneemt, is al een hele verbetering.”

Sinds dit jaar is de Amsterdamse regeling chronisch zieken versoberd. Chronisch zieken kunnen van die regeling gebruik maken om een deel van de extra kosten die zij als gevolg van hun ziekte moeten maken, terug te krijgen. De recente wijziging betekent voor veel mensen een aderlating, varierend van enkele tientjes tot honderden euro’s per maand. De SP heeft deze kwestie al meermalen aangekaart. Toen het besluit tot versobering in januari werd genomen wilde wethouder Ossel (PvdA) nog niet luisteren naar de goede raad van de SP om coulant te zijn voor mensen die van de een op de andere dag een noodzakelijke inkomstenbron missen.

Inmiddels heeft de wethouder echter ingezien dat veel mensen in de problemen komen. Dat heeft hem ertoe gebracht mensen in ieder geval in staat te stellen de extra kosten die ze in verband met hun chronische ziekte maken al vooraf te declareren, zodat ze het niet zelf hoeven voor te schieten. Van der Pligt: “Blijft natuurlijk als een paal boven water staan dat mensen er in veel gevallen gewoonweg op achteruit gaan. Dit was wat ons betreft dan ook niet de laatste keer dat we hierover de degens hebben gekruist met het college.”

Bron: SP Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen