Meer hersenobducties van groot belang voor wetenschap

Array

Neuropathologisch onderzoek is van groot belang om de waarde van nieuwe beeldvormende technieken en nieuwe biomarkers in hersenvocht te verduidelijken. Daarom pleit Annemieke Rozemuller-Kwakkel voor het doen van meer obducties. Zo wordt de betekenis van nieuwe diagnostische criteria en bestaande behandelingen vergroot bij bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer. Neuropatholoog Dr. Annemiek Rozemuller-Kwakkel spreekt op 18 juni haar oratie uit bij de aanvaarding van de leerstoel neuropathologie, in het bijzonder de pathologie van neurodegeneratieve ziekten bij VU medisch centrum.

Investeren in neuropathologie lijkt van duidelijk belang. De neuropathologie zoekt immers uit wat er mis is in het zenuwstelsel van patienten en geeft richting aan allerlei nieuwe ontwikkelingen in onderzoek. We spreken dan van translationeel onderzoek: het vertalen van basale onderzoeksresultaten naar diagnostiek en behandeling van de patient. Met neuropathologisch onderzoek bepaal je ook de effectiviteit van nieuwe experimentele en vaak dure behandelingen. Verzekeraars geven ook miljoenen uit aan beeldvormende technieken bij demente patienten. Onderzoek door middel van obducties, zogenaamd postmortem onderzoek kan de effectiviteit van deze investeringen en de juistheid van de eerdere diagnose aantonen.

Echter terwijl verzekeraars nu al ca. 8 miljard steken in de zorg en diagnostiek van dementie ontbreekt veelal terugkoppeling achteraf door het doen van postmortem onderzoek. Oorzaak ligt in het ontbreken van financiering van dit onderzoek. Rozemuller: “Er is geen structurele financiering! Na het overlijden houdt de verzekering op. Nul euro wordt gereserveerd voor postmortaal hersenonderzoek. Daarmee wordt veel belangrijke informatie gemist. Voor structurele verbetering van deze nijpende situatie waarin de neuropathologie zich al jaren bevindt moeten de universiteiten samen met de overheid een oplossing vinden. De financiele crisis is niet bevorderlijk maar investeren in de neuropathologie kan alleen maar besparingen opleveren in de toekomst.” Daarom pleit Rozemuller voor meer financiele middelen voor het doen van obducties. Zo kan men de wetenschap en de patientenzorg verder helpen.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen