Rotterdamse hartpatiënten optimaal behandeld
ArrayOnderzoek: Behandeling van hartpatienten afgelopen tien jaar sterk verbeterd
In de afgelopen tien jaar is de behandeling van hartpatienten uit Rotterdam en omstreken sterk verbeterd. Op dit moment blijken zij vrijwel optimaal te worden behandeld met medicijnen, vooral cholesterolverlagers. Ook speelt mee dat het aantal rokers is gedaald van 30% naar 15%. Naar schatting scheelt deze aanpak zeker 250 Nederlandse sterfgevallen per jaar. Dit blijkt uit onderzoek van Rotterdamse cardiologen. Zij hebben hun resultaten gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde.
Jaap Deckers, cardioloog in het Erasmus MC: “Uit ons onderzoek blijkt onder andere dat de huidige hartpatient ouder wordt dan tien jaar geleden. Het lukt tegenwoordig beter om te voorkomen dat deze patienten sterven aan hun hart- en vaatziekte. Het aantal patienten dat overlijdt als gevolg van een hart- en vaatziekte is met zo’n 1.000 gevallen per jaar omlaag gebracht. Een belangrijke oorzaak daarvoor ligt in de verbeterde behandeling met medicijnen. Zo gebruiken tegenwoordig negen op de tien hartpatienten medicijnen om het cholesterolgehalte omlaag te brengen. Dat werpt zijn vruchten af. Bovendien is het aantal hartpatienten dat rookt gedaald van meer dan 30% naar 15%. Dat levert ook belangrijke gezondheidswinst op voor hartpatienten. Tien jaar geleden telde Nederland ten opzichte van andere Europese landen nog het grootste aantal rokende patienten.â€
Tegenover de goede ontwikkelingen staat wel dat de huidige hartpatient vaker overgewicht heeft en suikerziekte. Zo is 80% van de hartpatienten te zwaar. Bij 27% is zelfs sprake van ernstig overgewicht. Het aantal patienten met suikerziekte bedroeg 21%. Hart- en vaatziekten zijn vaak het gevolg van een ongunstige levensstijl die tot overgewicht en suikerziekte kunnen leiden. Afvallen en meer bewegen zou deze risicofactoren aanzienlijk kunnen verminderen. Helaas blijken de meeste pogingen om af te vallen in de praktijk echter weinig succesvol, ook niet na intensieve begeleiding bij sterk gemotiveerde patienten. Gelukkig is stoppen met roken voor een groot aantal mannen en vrouwen wel haalbaar en levert dit grote gezondheidswinst op.
IIn Nederland overleden in 2008 nog ongeveer 40.000 mannen en vrouwen aan hart- en vaatziekten. Ons land telt naar schatting ongeveer één miljoen patienten met hart- en vaatziekten. Volgens de richtlijnen moeten deze patienten worden behandeld met medicijnen om onder andere het cholesterolgehalte in het bloed en de bloeddruk omlaag te brengen. Daarmee moet worden voorkomen dat zij bijvoorbeeld opnieuw een hartinfarct krijgen of voortijdig komen te overlijden. De nieuwe Rotterdamse gegevens laten zien dat deze richtlijnen in de praktijk goed worden toegepast. Omgerekend naar Nederland zou deze aanpak kunnen leiden tot zo’n 1000 minder ziekte- en sterfgevallen per jaar aan hart- en vaatziekten.
Het Rotterdamse onderzoek werd uitgevoerd door cardiologen van het Erasmus MC, Sint Franciscus Gasthuis en het Maasstad Ziekenhuis. Het onderzoek maakte deel uit van een grootschalig Europees onderzoek in acht landen.