Renske Leijten wil volgende week debat over ouderenmishandeling

Array

SP Kamerlid Renske Leijten wil snel een debat over het bericht dat jaarlijks minstens 200.000 ouderen worden mishandeld, verwaarloosd of financieel uitgebuit. Zo blijkt uit cijfers van de ANBO.

Ouderenorganisatie ANBO wil dat mishandeling van ouderen, net als mishandeling van kinderen, apart in de wetgeving wordt opgenomen. Zo kan de mishandeling van deze kwetsbare doelgroep sneller en adequater worden aangepakt, stelt de organisatie dinsdag.

ANBO organiseerde 14 juni 2010 een expertmeeting over ouderenmishandeling. Deskundigen geven tijdens deze bijeenkomst hun visie en gaan met elkaar in discussie over het bestrijden van ouderenmishandeling. Behalve sprekers van het Ministerie van VWS, MOVISIE, Verweij-Jonker, GGZ Grote Rivieren en Age Europe zijn ook verschillende internationale deskundigen aanwezig.

Ouderenmishandeling komt in alle lagen van de bevolking voor en is niet altijd direct zichtbaar. Ouderenmishandeling kan zowel lichamelijk als psychisch zijn maar ook materieel, waarbij soms sprake is van financiele uitbuiting. In Nederland heeft ruim 1 op de 20 ouderen ermee te maken. Onder risicogroepen, zoals dementerende ouderen, ligt dit aantal nog hoger. Plegers zijn bovendien vaak mensen uit de naaste omgeving zoals familie, buren, kennissen of hulpverleners.

Er zijn zes vormen van ouderenmishandeling:

  1. Lichamelijke mishandeling: letsel, vastbinden aan stoel of bed, teveel of te weinig medicijnen;
  2. Psychische mishandeling: treiteren, sarren, dreigementen, valse beschuldigingen, beledigingen;
  3. Verwaarlozing: ondervoeding, uitdroging, slechte hygiene of wonden als gevolg van doorliggen;
  4. Financiele uitbuiting: diefstal, verkoop of gebruik van eigendommen zonder toestemming, gedwongen testamentverandering, financieel kort houden;
  5. Seksueel misbruik: exhibitionisme, betasten van het lichaam, verkrachting;
  6. Schending van rechten: geen vrijheid, geen privacy, ingeperkte zelfbeschikking, geen bezoek, geen telefoon, post achter houden, de oudere verhinderen het huis te verlaten.


De ANBO doet de oproep naar aanleiding van nieuwe cijfers, waaruit blijkt dat in Nederland jaarlijks meer dan 200.000 ouderen worden mishandeld. Dit zijn echter alleen maar de gevallen waarvan melding wordt gemaakt. ANBO vreest op basis van “signalen uit het veld” dat het werkelijke aantal mishandelingen nog vele malen hoger ligt.

Volgens de organisatie komt mishandeling van ouderen voor in alle lagen van de bevolking. Het gaat om lichamelijke en psychische mishandeling, maar ook om financiele uitbuiting, verwaarlozing en seksueel misbruik.

Meer informatie over ouderenmishandeling is te vinden op www.preventelderabuse.eu. Deze website is een onderdeel van het project European, dat ANBO uitvoert met hulp van subsidie van de Europese Commissie.

Leijten: “Dit bericht is zeer schokkend, maar het komt niet als een verrassing. De SP waarschuwt al jaren voor het toenemende isolement van ouderen en de steeds grotere druk op mantelzorgers en zorgpersoneel. Helaas zien veel partijen de zorg voor onze ouderen vooral als bezuinigingspost. Vanaf deze week hebben we een nieuwe Tweede Kamer. Laat partijen zich uitspreken voor fatsoenlijke ouderenzorg en een einde maken aan deze wantoestand.”

Leijten wil volgende week een debat over de kwestie.

Bron: SP

Recente artikelen