Twee nieuwe technieken om Alzheimer eerder te ontdekken

Array

1. Verbeterde techniek hersenscan
Een nieuwe techniek van hersenscan zal de eerste tekenen van de ziekte van Alzheimer bij gezonde mensen met geheugenverlies beter kunnen opsporen.
Dat blijkt uit een studie die begin juni 2010 gepubliceerd werd. “Door deze techniek kan de behandeling van Alzheimer sneller starten”, benadrukken de auteurs van het document dat  verscheen in het Amerikaans medisch tijdschrift Neurology.
Deze nieuwe techniek maakt het mogelijk om de witte stoffen in de hersenen en het ruggenmerg te bestuderen. Het onderzoek richt zich meer specifiek op de richting en de snelheid van watermoleculen in de zenuwvezels. Dit Italiaans onderzoek werd uitgevoerd met 76 proefpersonen tussen 20 en 80 jaar, allen met een goede ezondheid. Door deze techniek moet het verschil tussen normale ouderdomsverschijnselen en de ziekte van Alzheimer duidelijker worden.

2. PET-scanner
Bèta-amyloïde-eiwitten zijn prima zichtbaar te maken onder de PET-scanner. Zo kan de ziekte van Alzheimer in een zeer vroeg stadium worden opgespoord en kan het verloop gevolgd worden vóórdat er aan de patient iets valt te merken. Dat kan geconcludeerd worden uit een reeks klinische onderzoeken, gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de Society of Nuclear Medicine in Salt Lake City (USA).

Er bestaan nog steeds geen effectieve geneesmiddelen tegen Alzheimer. Maar algemeen wordt aangenomen dat áls er ooit iets gevonden wordt, er niet vroeg genoeg begonnen kan worden met de toediening. Een vroege diagnose kan nooit kwaad.

De 2 verbindingen, Florbetaban en Pittsburgh Compound B, zijn al eerder naar voren geschoven als markers voor amyloïde-bèta. Maar ze zijn nu voor het eerst uitgeprobeerd op honderden ouderen met en zonder Alzheimer, die gedurende een aantal jaren werden gevolgd. Daarbij bleek onder meer dat de eiwitophoping inderdaad jaren eerder kan worden vastgesteld.

Bron: Alzheimer.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen