NMA concurreert met NZA

Array

De Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA) publiceert rapporten over de Zeeuwse ziekenhuizen, die niet sporen met stukken van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). Ook in andere regio’s komt het voor dat de NMA invallen doet in zorgorganisaties die niet sporen met afspraken van de NZA. Door deze beleidsconcurrentie ( zo heet dat in de bestuurswetenschappen) ontstaan drie onwenselijke gevolgen:
1. overheidsgeld wordt uitgegeven voor doublures in beleidsvoorbereiding, -vaststelling en -uitvoering
2. de twee beleidsinstanties vertragen elkaar: er moet weer overleg tussen NMA en NZA plaatsvinden
3. veldpartijen raken uit balans, zoals kinderen die van vader en moeder verschillende instructies krijgen.

Deze bevindingen kwamen naar voren tijdens een heidedag op 2 juni van de medisch wetenschappelijke adviesraad (MWAR) van DBC Onderhoud. Experts uit de kring van de Nederlandse Patienten en Consumenten Federatie (NPCF), Orde van specialisten, ziekenhuisdirecteuren en wetenschappelijke instituten nemen op persoonlijke titel deel aan de MWAR. Prof.dr. Guus Schrijvers is er ook lid van. Enkele leden attendeerden op de genoemde beleidsconcurrentie. Normaal houdt de MWAR zich bezig met (de kwaliteitsomschrijvingen in) nieuwe DBC’s. Op de heidedag kwamen deze nieuwe DBC’s in een bredere context aan de orde.

Andere onderwerpen die aan bod kwamen, waren
1. het nieuwe Nederlandse Kwaliteit  Instituut, (zie bericht hieronder)
2. procedures om obsolete geneeskundige diagnostiek en behandeling op te sporen en af te schaffen en
3. de noodzaak om inzicht te verkrijgen in kosten per ziekenhuisprestatie zowel bij marktwerking als bij budgetfinanciering van ziekenhuizen.

Tot zover dit bericht. In de Masterclass Geïntegreerd Management van Kwaliteit van Zorg en Financien besteden wij veel aandacht aan de bekostiging en kwaliteitsborging van zorginnovaties. Dan komt ook de vraag aan bod, wanneer een samenwerkingsverband een kwaliteitsproject is gericht op het verbeteren van de continuïteit van zorg en wanneer het een kartel is. Wilt u deelnemen aan deze masterclass voor leidinggevenden op middenniveau, die werkzaam zijn in eerstelijn, ziekenhuizen en zorgverzekeraars? Klik dan hier, lees de  brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen