Patiëntenorganisaties pakken samen rol bij inkoop van zorg

Array

De zes grootste patientenorganisaties, Zorgbelang Nederland en de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie bundelen voor het eerst hun krachten om systematisch vorm te geven aan de rol van derde speler in de zorgmarkt naast de zorgverleners en zorgverzekeraars. Met het project ‘Kwaliteit in Zicht’ kiezen de patientenorganisaties voor een structurele en uniforme inbreng bij kwaliteitsverbetering en het zorginkoopproces.

De patientenorganisaties willen zorgverzekeraars stimuleren zorg in te kopen die voldoet aan de wensen van chronisch zieke patienten. Daarnaast willen zij de uitvoering van zorg toetsen, en voorzien zij in een grote behoefte van patienten door zichtbaar te maken welke aanbieders zorg leveren volgens de patientencriteria.

Expertise en ervaringen bundelen
Sinds de invoering van de stelselherziening hebben patientorganisaties afzonderlijk van elkaar verschillende methoden ontwikkeld en kwaliteitscriteria beschreven. Een aantal patientenorganisaties heeft recent het voortouw genomen om de opgedane kennis, ervaring en krachten te bundelen. Micky Cohen de Lara, programmamanager ‘Kwaliteit in Zicht’: ‘Willen de patientenorganisaties zich als herkenbare en professionele derde partij in het speelveld van verzekeraars en zorgaanbieders positioneren, dan is eenzelfde methodiek en terminologie vanuit ‘de patient’ noodzakelijk. Door de samenwerking van het Astmafonds, Diabetes Vereniging Nederland, de Hart & Vaatgroep, de Reuma Patientenbond, Vereniging Spierziekten Nederland, Zorgbelang Nederland, De Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties en de NPCF ontstaan grote mogelijkheden.’

Aansluiten op bestaande kaders

In het project ‘Kwaliteit in Zicht’ brengen de patientenorganisaties ervaring, expertise, bestaande methodes en kwaliteitscriteria samen. Op basis hiervan ontwikkelen de organisaties een aantal gezamenlijke producten waarbij ze aansluiten bij de bestaande kaders als Zichtbare Zorg, zorgstandaarden, keurmerken en CQ-index.

Met stakeholders realiseren, toetsen én belonen
Het project bestaat uit verschillende fasen. ‘In iedere fase werken wij samen met patienten, verzekeraars, beroepsverenigingen en zorgaanbieders’, aldus Cohen de Lara. ‘Alleen samen komen we tot structurele kwaliteitsverbetering waarbij het patientenperspectief een van de invalshoeken is.’

De afgelopen maanden hebben de organisaties een uniforme basisset met kwaliteitscriteria ontwikkeld. Hiermee stelt iedere patientenorganisatie ziektespecifieke kwaliteitscriteria op.

Cohen de Lara: ‘Deze criteria zijn een concreet handvat voor kwaliteitsverbeteringen in de zorg. Daarnaast willen de patientenorganisaties de kwaliteitscriteria samen met de grote zorgverzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland vertalen naar concrete, specifieke én voor zorgaanbieders haalbare inkoopcriteria om deze vervolgens in de zorginkoopcyclus te verankeren.

Vervolgens toetsen we het zorginkoopbeleid en brengen we in kaart of zorgstandaarden in de praktijk correct worden toegepast. Tenslotte ontwikkelen we een ‘toetsingsinstrument’ voor de geleverde zorg. Als de uitkomst van deze toetsing positief is, kunnen we dit met een ‘keurmerk’ waarderen.’

Nieuwe standaard
De patientenorganisaties hebben de ambitie de gezamenlijk ontwikkelde methodiek binnen de gehele zorg(inkoop) uit te rollen. Daarom stellen zij de producten in een toolbox beschikbaar voor alle patientenorganisaties. De producten zijn voorzien van praktische handleidingen. Hiermee hebben de patientorganisaties een effectief instrument in handen voor een zorgverbetertraject met een zorgaanbieder of om zelf de zorginkoop voor hun leden te beïnvloeden.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen