Vermijd contact met eikenprocessierupsen!
ArrayDe eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Eind april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes, waarna ze een aantal keren vervellen totdat ze in juli volgroeid zijn. Na de derde vervelling, tussen half mei en eind juni, krijgen de rupsen de sterk irriterende brandharen. Na contact met de brandharen van de rupsen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en/of luchtwegen.
Vermijd contact!
Eikenbomen met processierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen: bolvormige nesten aan de stam met spinsel en vervellinghuidjes, ter grootte van een tennisbal tot een voetbal. ’s Nachts lopen de rupsen in processie naar boven om van de bladeren te eten. Momenteel zijn er veel stippelmotten die hele bomen inkapselen met hun spinsel; deze diertjes zijn geheel onschuldig maar worden vaak verward met de eikenprocessierups.
Om overlastsituaties te beheersen en het risico op blootstelling aan brandharen te beperken, voeren veel gemeenten dit jaar de volgende acties uit:
- Preventieve behandeling van bomen waar vorig jaar rupsen op aangetroffen zijn, waardoor jonge rupsen sterven.
- Inspectie van eiken om nesten op te sporen.
- Verwijdering van nesten door een gespecialiseerd bedrijf.
- In kaart brengen van bomen en verspreidingsgebied van de vlinders.
- Informeren van o.a. buitendienstmedewerkers, huisartsen en dierenartsen.
- Ontwikkelen van informatiemateriaal voor publiek.