Financiële toekomst JBZ niet rooskleurig
ArrayHet Jeroen Bosch Ziekenhuis is een financieel gezonde organisatie. Ook dit jaar wordt met een positief resultaat afgesloten. Dit positieve resultaat is echter voornamelijk te danken aan eenmalige meevallers en komt nog onvoldoende voort uit het normale bedrijfsresultaat. Voor de komende jaren ziet de financiele situatie er minder rooskleurig uit. Door de Raad van Bestuur wordt actief beleid gevoerd om deze situatie het hoofd te bieden.
Wijzingen financiering vastgoed
De overheid heeft een nieuw financieringsstelsel voor nieuwbouwprojecten ingevoerd, waardoor ziekenhuizen voortaan voor eigen rekening en risico moeten bouwen. Deze wijziging in de kapitaalslastenfinanciering maakt het noodzakelijk om een flinke buffer op te bouwen voor 2011 en volgende jaren, wanneer het ziekenhuis de nieuwbouw betrekt. Het ziekenhuis is dan voor de gebouwen fors duurder uit vanwege hogere kosten voor rente en afschrijving, terwijl er nog geen duidelijkheid bestaat over de nadeelcompensatie vanuit de overheid. Het JBZ is de nieuwbouw gestart onder de ‘oude’ regels en meent daarom net als een aantal andere ziekenhuizen in aanmerking te komen voor overgangsmaatregelen. De raad van bestuur blijft bij de overheid aandringen op spoedige uitwerking van de besluitvorming.
Ombuigingsoperatie
Enkele jaren geleden is ‘Kompas naar Nieuw’ gestart om de hogere kosten van de nieuwbouw te dragen. Begin dit jaar bleek dat de projecten die hieronder vallen flink de kwaliteit van de geleverde zorg flink verhogen, maar niet voldoende besparingen opleveren. Daarom is een ombuigingsoperatie ingezet, die moet leiden tot een structurele kostenverlaging van 7,5 miljoen per jaar. Alle organisatie-onderdelen is gevraagd hieraan een bijdrage te leveren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om bezuinigingen bij de stafclusters, maar ook om halen van de afgesproken doelstellingen op het gebied van patientenzorg of diagnostiek. Wachtlijsten voor operaties zijn niet alleen vervelend voor de patient, maar kosten het ziekenhuis ook geld. De resultaten van deze ombuigingsoperatie bleken in maart bemoedigend, maar niet voldoende.
Kosten naar beneden
Bovenop de al eerder geformuleerde doelstelling van 7,5 miljoen is daarom in april een extra doelstelling vastgesteld van 4.3 miljoen. Een belangrijke maatregel om die bezuiniging te bereiken is een selectieve vacature-stop. De Raad van Bestuur kijkt zeer kritisch naar elke vacature en de omzetting van tijdelijke dienstverbanden naar vast. Deze maatregel is sowieso wenselijk, omdat het ziekenhuis in de nieuwbouw met minder mensen gaat werken. Door van meerdere naar één locatie te gaan, kunnen sommige dubbelfuncties vervallen. De selectieve vacaturestop geeft de mogelijkheid eerst goed intern te kijken of niet iemand anders de functie kan doen, wiens functie in 2011 komt te vervallen.
Daarnaast wordt een terughoudend beleid gevoerd ten aanzien van interimmers en externe adviseurs en actief gezocht naar extra besparingsmogelijkheden. De Raad van Bestuur voert een actief beleid om de gezonde financiele positie van het ziekenhuis te behouden, zodat de regio straks beschikt over een prachtig, nieuw ziekenhuis dat in staat is alle ambities op het gebied van patientenzorg ook daadwerkelijk waar te maken.
Bron: JBZ